Profesorii au dat examenul de titularizare, supravegheaţi cu camere video, la fel ca elevii de la bacalaureat.
Cea mai mare concurenţă a fost în Bucureşti, la catedra de Limba română, unde au fost 221 de candidaţi pe singurul loc scos la concurs. La fel ca şi elevii de liceu, mulţi dintre profesori au fost învinşi însă de Greuceanu şi Eminescu şi au renunţat.
În toată ţara, peste 5.400 de dascăli s-au retras de la titularizare, iar 55 dintre aceştia au fost eliminaţi pentru fraudă
Profesorii au venit cu emoţii mari la examenul de titularizare din capitală. Tensiunea a fost sporită de concurenţa uriaşă, dar şi de camerele de supraveghere. 269 de dascăli s-au retras, iar 20 au fost eliminaţi. 12 dintre aceştia pentru fraudă.
În ţară, mii de candidaţi n-au mai intrat la examen, din cauza camerelor de luat vederi. Trei perofesori din Piteşti au fost prinşi în timp ce încercau să fraudeze concursul.
Mulţi dintre profesori au fost invinşi de subiectele de la titularizare. Au plecat în primele 60 de minute, pentru a nu li se lua în considerare lucrarea şi a nu se face de râs în faţa propriilor elevi.
Profesorii de limba română au avut mari probele la testul de gramatică, bazat pe un fragment din basmul Greuceanu. La literatură li s-a cerut să conceapă un eseu în care să argumenteze apartenenţa unui text poetic eminescian la direcţia romantică. Greu, spun unii.
Nu toţi profesorii au avut probleme cu camerele de supraveghere sau cu subiectele grele.
Peste 29.000 de candidaţi s-au luptat în toată ţara, pentru cele 4.000 de locuri soase la titularizare. Rezultatele vor fi făcute publice pe 18 iulie, după care se pot depune contestaţiile. Dacă nu iau măcar nota 7, profesorii vor rămâne în continuare suplinitori.