Un seism similar celui din martie 1977 ar putea produce 30.520 de daune la nivelul portofoliului de poliţe al Pool-ului de Asigurare Împotriva Dezatrelor Naturale (PAID), a căror valoare se va ridica la aproximativ 190 milioane de euro, a declarat directorul general al companiei, Marius Bulugea.
Scenariul PAID a împărţit judeţele în trei mari categorii de zone de risc, zona C având expunerea cea mai mare la riscul de cutremur.
În această zonă au fost incluse Capitala şi judeţele Bacău, Brăila, Braşov, Buzău, Covasna, Dâmboviţa, Galaţi, Ialomiţa, Prahova, Vaslui, Vrancea şi Ilfov.
Locuinţa de tip A este o construcţie cu o structură de rezistenţă din beton armat, metal, lemn, sau cu pereţi exteriori din piatră, cărămidă arsă sau din orice alte materiale rezultate în urma unui tratament termic şi/sau chimic.
Locuinţa de tip B este o construcţie cu pereţi exteriori din cărămidă nearsă sau din alte materiale nesupuse unui tratament termic şi/sau chimic.
Poliţa de asigurare a devenit obligatorie, prima anuală fiind diferenţiată de 10 euro (pentru locuinţa de tip B) sau 20 de euro (pentru locuinţa de tip C).
Valoarea asigurată pentru o locuinţă este de cel mult 10,000 de euro pentru locuinţa de tip B sau 20,000 de euro pentru locuinţa de tip A.
Poliţele de asigurare obligatorie ale locuinţei acoperă riscurile de cutremur, alunecări şi inundaţii.
Proprietarii de imobile care nu îşi asigură locuinţele vor fi amendaţi cu 500 de lei. De asemenea, proprietarii vor fi nevoiţi să îşi acopere singuri daunele produse de unul din cele 3 riscuri.