Peste 3.000 de angajaţi de la Rulmentul, Tractorul şi Nitramonia au mărşăluit luni în Braşov după ce autorităţile au anunţat că uzina Tractorul va fi lichidată, iar angajaţii - disponibilizaţi în majoritate până în aprilie. Prefectul, care a chemat liderii la discuţii, a promis că va transmite revendicările la Bucureşti, la AVAS şi la Guvern.
Sindicaliştilor braşoveni li s-au alăturat reprezentanţi ai Blocului Naţional Sindical şi Cartel Alfa din Ploieşti, Brăila, Alexandria, Câmpina şi Breaza. Oamenii au mărşăluit prin oraş şi au scandat lozinci împotriva Guvernului şi a autorităţilor locale, pe care le consideră direct responsabile de lichidarea societăţilor. Salariaţii sunt nemulţumiţi de faptul că nimeni nu le spune nimic despre viitorul celor trei societăţi comerciale, cine le va cumpăra şi când se va întâmpla acest lucru.
De asemenea, ei acuză Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) că nu primesc salariile la timp iar muncitorii sunt disponibilizaţi în totalitate cu salarii compensatorii. Gheorghe Apostu, liderul de sindicat de la Tractorul, a precizat că este pentru prima dată în cei 82 de ani de funcţionare a uzinei când nu are conducere. Aceasta a fost destinuită vineri, în şedinţa Adunării Generale a Acţionarilor, unde a fost numit un administrator unic dar care în prezent este bolnav şi nu poate veni la nici o întrevedere.
Adunarea Generală a Acţionarilor uzinei Tractorul Braşov a decis, vineri, ca primul val de disponibilizări de personal să cuprindă 1.800 de persoane, iar cel de-al doilea 123 de persoane. Primul val de disponibilizări va avea loc, cel mai devreme în 1 martie, în funcţie de decizia Guvernului, sau până în 14 aprilie cel mai târziu.
Antena 3