Acum 25 de ani, în decembrie, mureau oameni. Împuşcati pe stradă, aruncaţi în aer, înjunghiaţi, zdrobiţi cu TAB-urile, executaţi cu sânge rece în spitale, arşi şi cu cenuşa aruncată în canalizare.
Trei preşedinţi şi 14 premieri nu au fost în stare timp de 25 de ani să determine instituţiile statului să stabilească, fără echivoc - o dată pentru totdeauna - ce s-a întâmplat atunci.
Nici acum nu se ştie cu exactitate cât de mulţi oameni au murit la Revoluţie. De 25 de ani, nu ştim dacă nu cumva s-au strecurat pe liste impostori sau, dimpotrivă, există oameni care lipsesc din înşiruirile oficiale, oameni care ar merita tot respectul ca eroi.
În dimineaţa zilei de 21 decembrie, Nicolae Ceauşescu se adresa poporului de la balconul Comitetului Central. Le spunea oamenilor să stea liniştiţi. Muriseră deja 271 de persoane.
Două pagini - atât e alocat în manuale Revoluţiei. Numărul celor ucişi în acele zile este consemnat doar în manualele opţionale. Pe internet, locul unde teoretic se adună toată datele, găseşti alte date. Diferă în funcţie de cine, ce a numărat.
La ora actuală, în România există 65 de asociaţii cu drept de avizare. Dintre acestea, foarte puţine deţin şi o pagină on-line, iar acolo unde există una, opţiunea de căutare a cuvintelor-cheie este aproape inexistentă. Totuşi, prin intermediul presei, Institutul Revoluţiei Române ne anunţă, recent, în 2014, că la Revoluţie au murit 1166 de persoane. În altă parte, alt număr.
Deocamdată, statul român se raportează la ultimele cifre publicate în Monitorul Oficial: 1142 de eroi martiri. În piatra însă, au rămas încrustate mult mai putine. Şi, probabil, aşa vor rămâne.
DĂ VIAŢĂ EROILOR! - Un nou proiect Antena 3. Scrieţi poveştile eroilor din Decembrie 1989DĂ VIAŢĂ EROILOR! - este un demers unic al jurnaliştilor Antena 3, în care dorim ca împreună cu dumneavoastră să le redăm românilor poveştile eroilor din Decembrie 1989, deoarece eroii care s-au sacrificat atunci merită să trăiască în inimile noastre şi ale generaţiilor viitoare.
Începând de astăzi, vă invităm pe site-ul
daviataeroilor.ro şi vă rugăm pe toţi cei care aţi cunoscut un erou, să îi scrieţi povestea.
Scrieţi povestea copilului, părintelui, colegului sau prietenului dumneavoastră care a murit la Revoluţie! Site-ul
daviataeroilor.ro conţine în acest moment numele celor care au murit la Revoluţie, aşa cum sunt ele consemnate în documentele secretariatului de stat pentru problemele revoluţionarilor. Povestea lor trebuie scrisă de oamenii care i-au cunoscut, care ştiu cum şi când
au murit.