Antena 3 CNN Actualitate 24 iunie. Sărbătoarea Sânzienelor, o tradiţie încă vie în unele locuri din România

24 iunie. Sărbătoarea Sânzienelor, o tradiţie încă vie în unele locuri din România

<1 minut de citit Publicat la 10:31 24 Iun 2008 Modificat la 10:31 24 Iun 2008
24 iunie. Sărbătoarea Sânzienelor, o tradiţie încă vie în unele locuri din România
24 iunie, ziua naşterii lui Ioan Botezatorul, este şi sărbătoarea Sânzienelor. Tradiţia spune că Sânzienele aduc noroc, sănătate şi belşug în casele oamenilor. Tinerele fete îşi pot afla ursitul, iar copiii sar peste foc, în semn de purificare. Tradiţia se mai păstrează marţi doar prin unele locuri din ţară.

În Bistriţa Năsăud, obiceiurile de Sânziene se mai păstrează doar în localitatea Măieru. Sătenii se adună, cu mic, cu mare, în jurul focului. Fetele nemăritate speră că, de Sânziene, îşi vor afla ursitul şi data când se vor mărita. Oamenii în vârstă îşi amintesc cum era în trecut şi sunt convinşi că tradiţia se va pierde.

De Sânziene fetele adună florile în buchete şi împletesc coroniţe pe care le aşează apoi pe porţi, uşi, ferestre şi chiar în straturile de legume, în semn de bunăstare. Oamenii spun că sărbătoarea e legată de cultul recoltei, al vegetaţiei şi păstrează în ea un amestec fascinant de creştinism şi vrăjitorie.

În calendarul creştin ortodox, pe 24 iunie, este celebrată naşterea lui Ioan Botezătorul, considerat ultimul mare profet al Vechiului Testament, dar şi cel care a făcut trecerea spre perioada Noului Testament. În memoria creştinătăţii, el va rămâne cel care l-a botezat pe Iisus Hristos în Iordan.



Antena3

×
TOP articole
x close