Cu 19 ani în urmă, pe 24 decembrie 1989, în ajunul Crăciunului, capitala era un oraş în stare de război. Trupe militare, tancuri, şi camioane erau dislocate în punctele strategice. Intersecţiile din apropierea obiectivelor majore erau blocate. Focuri de armă automată răsunau în multe zone ale Bucureştiului.
Pe 24 decembrie, echipe de militari şi cetăţeni, îndeosebi tineri, asigurau ordinea pe străzi, în intersecţii, la gurile de metrou, precum şi în preajma obiectivelor strategice din Capitală. În Piaţa Universităţii, Piaţa Palatului, la Gara de Nord şi în zonele învecinate se mai auzeau încă focuri de armă. Aparate de zbor militare efectuau zboruri de supraveghere asupra Capitalei.
În ajunul Crăciunului, la Bucureşti, se dădea publicităţii Comunicatul Consiliului Frontului Salvării Naţionale în care se spune că Revoluţia a învins. În încercarea de a restabili complet situaţia şi a asigura liniştea, Consiliul FSN anunţa adoptarea unor măsuri excepţionale. Acestea vizau încetarea completă şi imediată a focului pe tot teritoriul ţării, în timp ce actele de vandalism erau declarate ilegale.
Armata devenea singura instituţie a statului care putea deţine arme de foc, persoanele care intraseră în posesia unor arme urmând să le predea până pe 25 decembrie. Totodată, se anunţa integrarea unităţilor Ministerului de Interne în MApN. Pe 24 decembrie, Ion Iliescu redacta şi semna un decret prin care înfiinţa un ?Tribunal Militar Excepţional?, care să-i judece pe Nicolae şi Elena Ceauşescu.
În urmă cu 19 ani, în Ajunul Crăciunului, televiziunea şi radioul difuzau pentru prima oară, după mai mult de patru decenii, colinde.
Antena 3