După reprimarea în sânge a manifestaţiei de la Inter, soţii Ceauşescu sunt convinşi că bucureştenii nu vor mai avea curajul să iasă în stradă. Dar, muncitorii de pe platformele industriale ale Capitalei răstoarnă acest calcul. Până la ora 9:30, Piaţa Universităţii este reocupată, iar în faţa CC-ului se adună peste 100.000 de manifestanţi care huiduie.
În acele momente, Nicolae Ceauşescu a ieşit din nou la balcon, într-o încercare de calmare a manifestanţilor. Iniţiativa dictatorului pune paie pe foc: este huiduit de zeci de mii de oameni şi se retrage în sediu. În clipele următoare, în Bucureşti va fi instituită starea de necesitate.
Ceauşescu cere din nou conducătorilor să deschidă focul asupra manifestanţilor, moment în care ministrul Apărării, Vasile Milea, refuză să execute ordinul şi se sinucide. În locul său este numit generalul Victor Stănculescu. Din acest moment, evenimentele s-au succedat cu repeziciune şi mai sunt şi acum învăluite în mister.
În cursul după-amiezii, soţii Ceauşescu sunt convinşi că situaţia a scăpat de sub control şi fug de pe acoperişul Comitetului Central cu un elicopter.
Nicolae şi Elena Ceauşescu sunt reţinuţi de armată după câteva ore, la un filtru din apropierea Târgoviştei. Vor fi duşi sub escortă la o cazarmă din apropiere.
În acest timp, Armata primeşte ordin de la vârf să se retragă în cazărmi, consfinţind victoria Revoluţiei. Televiziunea Română este ocupată de manifestanţi şi devine tribună publică pentru lideri de ocazie.
Zvonurile legate de terorişti se amplifică iar populaţia este chemată să apere, alături de armată, televiziunea şi radioul public.
În debandada creată, sunt împuşcaţi, laolaltă, paraşutişti pe post de terorişti, revoluţionari, dar niciun aşa-numit "terorist" nu este reţinut pentru a fi adus în faţa justiţiei.
Între multele centre de putere din televiziune prinde contur cel condus de Ion Iliescu. El va anunţa crearea Frontului Salvării Naţionale, ca nou organism al puterii în România.
Antena 3