Antena 3 CNN Actualitate 21 iunie marchează solstiţiul de vară

21 iunie marchează solstiţiul de vară

21 iunie marchează solstiţiul de vară
21 Iun 2007   •   07:48

21 iunie este cea mai lungă zi a anului, pentru că e solstiţiul de vară. În emisfera nordică această zi marchează, din punct de vedere astronomic, începutul anotimpului cald. Din cele mai vechi timpuri şi până azi, solstiţiul de vară constituie un mare prilej de bucurie şi sărbătoare, fiind legat de momentul strângerii recoltei. Denumirea de solstiţiu provine din latinescul solstiţium, format din sol - soare şi stitium, de la verbul sistere, care înseamnă a se opri.

În această zi, Soarele se află la cea mai mare înălţime faţă de Ecuator. În astronomie se numesc solstiţii cele două momente din an când planul determinat de centrul Soarelui şi de axa de rotaţie a Pământului este perpendicular pe planul orbitei Pâmântului. Conform tradiţiei sărbotoarea are rădăcini străvechi.


Fiind cea mai lunga zi a anului a fost considerată punct de răscruce, de schimbare a anului. Se spune că într-un anumit moment toate stihiile stau în cumpănă, este o zi a absolutului înscrisă sub semnul focului care este simbolul Soarelui. Pentru aceasta se aprindeau focuri uriaşe pe dealuri. Se credea că cine va trece prin foc sau va sări peste el în această noapte se va purifica şi întregul an care urmează va fi apărat de duhurile rele, de boli şi va fi fericit. Tradiţia se ţine şi acum în ţările Europei Centrale şi de Nord, fiind practicată cu mult înaintea creştinismului.


În Marea Britanie, în fiecare an, mii de adepţi ai mişcării New Age sărbătoresc solstiţiul de vară. Ei cântă imnuri de celebrare a discului solar. Printre ei vin şi aşa-numiţii preoţi druizi, care salută prin ritualuri specifice cea mai lungă zi de peste an.

Antena 3

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close