În timp ce puterile din România se ceartă pe soarta profesorilor, elevii nu o duc tocmai bine. Ei au vederea slabă, sunt cam graşi şi cam cocoşaţi, iar tulburările neuropsihice câştigă teren. Acesta este profilul elevului bucureştean.
Astfel, dintre cei 87.500 de elevi examinaţi medical anul trecut, mai mult de un sfert s-au dovedit a fi bolnavi. Cifra reală este însă mult mai mare. Din totalul de 243.000 de elevi, aproape 21% sufereau de una sau mai multe boli.
Cele mai grave afecţiuni ale ochilor, de care suferă 11% dintre elevi, sunt viciile de refracţie (miopie, hipermetropie, astigmatism), aproape 8.500 având o tulburare de vedere. Cauzele sunt lumina naturală insuficientă la şcoală, folosirea calculatorului în exces, alimentaţia nesănătoasă sau mediul urban poluat. Mai grav este că elevii nu poartă ochelarii prescrişi de medic, scrie ?Gândul?.
O altă problemă gravă a elevilor sunt bolile de metabolism şi nutriţie. 9,17% dintre cei peste 87.000 de elevi examinaţi au diverse afecţiuni metabolice. Procentul este umflat de numărul elevilor care au regimul de alimentaţie nesănătos, bazat pe produse de tip fast-food.
În topul afecţiunilor şcolarilor, pe locul al treilea se situează cele locomotorii, 5,75% dintre ei fiind afectaţi. Cele mai grave sunt deformările coloanei vertebrale dobândite în timp.
Din ce în ce mai mulţi elevi au afecţiuni neuropshice- 4,22%, cele mai dese probleme fiind tulburările de vorbire şi întârzierea mintală uşoară. Deşi nu există date statistice la acest capitol, din datele Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti, reiese că în 2005 erau mai puţine cazuri. Medicii specialişti şi cozile din faţa cabinetelor lor o dovedesc.
Antena3.ro