Antena 3 CNN Actualitate 21 de controlori acuzați de fraudă cu bilete de tren în numele unor elevi, sub control judiciar. Procurorii n-au mai cerut arestarea

21 de controlori acuzați de fraudă cu bilete de tren în numele unor elevi, sub control judiciar. Procurorii n-au mai cerut arestarea

G.M.
1 minut de citit Publicat la 08:17 26 Mar 2025 Modificat la 08:36 26 Mar 2025
tren in gara de nod
Anchetă la CFR Călători. 21 de controlori sunt acuzați de fraudă cu bilete de tren în numele unor elevi. FOTO: Agerpres

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti au decis ca 21 de controlori de tren de la CFR Călători să fie plasaţi sub control judiciar, într-un dosar în care sunt cercetaţi pentru abuz în serviciu, delapidare, fals informatic, acces ilegal la un sistem informatic, fraudă informatică, fals intelectual şi înşelăciune.

Anchetatorii au efectuat marţi descinderi la sediul central al CFR Călători şi locaţii din Bucureşti, Giurgiu, Teleorman, Braşov, Prahova, Ialomiţa, Slobozia, Constanţa şi Buzău.

În urma percheziţiilor, au fost aduşi la Parchet 35 de controlori de tren, dintre care 21 au fost reţinuţi pentru 24 de ore. Ulterior, Parchetul a decis să nu ceară în instanţă arestarea lor preventivă, urmând a fi cercetaţi în libertate sub control judiciar.

Potrivit unor surse judiciare, în perioada 2022 - 2023, mai mulţi angajaţi CFR Călători, folosindu-se de tabletele repartizate nominal de către angajator, au accesat bazele de date ale instituţiei, în afara orelor de program, dar şi în timpul programului de lucru, depăşindu-şi, astfel, limitele autorizării, după care au rezervat mai multe locuri în vagoanele pe care le deserveau, dar şi în vagoane pe care nu le deserveau, conform planificării în serviciu, blocând, astfel, în bazele de date ale CFR, spre vânzare, locurile respective.

Prin această acţiune a fost afectată posibilitatea emiterii biletelor de călătorie prin celelalte canale de vânzare ale CFR (case de bilete, automate kiosk şi online).

Totodată, în perioada 2022 - 2023, mai mulţi angajaţi ai Societăţii Naţionale de Transport Feroviar de Călători "CFR Călători" (însoţitori de vagoane speciale de dormit şi cuşetă), în timp ce se aflau în exercitarea atribuţiilor de serviciu, au introdus în fals, în aplicaţia XSell Mobile datele de identificare ale unor elevi, care potrivit legii beneficiau de gratuitate la călătoria cu trenul pe teritoriul României, biletele emise nefiind utilizate de aceste persoane, ci de persoane necunoscute, care nu achitau tariful corespunzător biletului de călătorie.

Ulterior acestor acţiuni au pus la dispoziţie situaţiile lunare cu numărul de elevi care ar fi circulat cu trenul și au indus în eroare Autoritatea pentru Reformă Feroviară, în scopul de a obţine contravaloarea tichetelor de călătorie, prin aceasta cauzând o pagubă Ministerului Transporturilor.


×
x close