Refractar la reformele iniţiate de Gorbaciov, Ceauşescu a decis, în 1981, să achite integral datoria externă a României. Drept urmare, românii au început să trăiască din ce în ce mai prost, fiind nevoiţi să adopte un regim de austeritate. În aceste condiţii a izbucnit revolta muncitorilor de la întreprinderea de Autocamioane Braşov, care a avut iniţial un caracter social, întrucât oamenii erau nemulţumiţi de reţinerile nejustificate de salariu.
O grevă începută în noaptea de 14 noiembrie a continuat a doua zi cu un marş până în centrul oraşului, la Comitetul judeţean al Partidului Comunist Român. Acesta a fost atacat şi devastat ca urmare a ameninţărilor primite şi a refuzului autorităţilor de a dialoga cu protestatarii. Pentru prima dată în România, muncitorii au scandat ?Jos Ceauşescu!? şi au intonat ?Deşteaptă-te, române!?, care avea să devină ulterior imnul revoluţiei din 1989 şi apoi imnul de stat.
Urmările nu s-au lăsat prea mult aşteptate. Câteva sute de muncitori au fost arestaţi, bătuţi, torturaţi şi chiar ameninţaţi cu moartea. Dintre aceştia, o parte au fost condamnaţi cu pedepse la locul de muncă sau deportaţi în alte localităţi, în urma procesului care a avut loc câteva luni mai târziu.
Sursa foto: ziua.ro
Antena 3