Antena 3 CNN Actualitate 20 decembrie 1989 - Ziua în care Timişoara a devenit un oraş liber

20 decembrie 1989 - Ziua în care Timişoara a devenit un oraş liber

1 minut de citit Publicat la 08:27 20 Dec 2007 Modificat la 08:27 20 Dec 2007
20 decembrie 1989 - Ziua în care Timişoara a devenit un oraş liber
Zi istorică pentru timişoreni, acum 18 ani. Era momentul în care oraşul lor devenea liber. În 20 decembrie '89, Nicolae Ceauşescu emite un decret prezidenţial pentru constituirea stării de necesitate pe teritoriul judeţului Timiş, ca urmare a gravei încălcări a ordinii publice prin acte teroriste, de vandalism şi de distrugere a unor bunuri obsteşti. Era prea târziu, mişcări de protest similare se înregistrau deja şi în Arad, Cluj, Braşov, Sibiu, Târgu-Mureş.

Pe 20 decembrie 1989, generalul Guşă, şeful dispozitivului militar din Timişoara, realizează că nu mai poate face faţă protestelor populare. Acesta ordonă încetarea focului şi retragerea blindatelor în cazărmi. Forţele Ministerului de Interne părăsesc şi ele dispozitivele din oraş, copleşite de numărul mare de timişoreni.

În acel moment, Timişoara se afla sub controlul total al celor peste 100.000 de manifestanţi. Aceştia au ocupat balconul Operei, care avea să devină prima tribună politică liberă după 45 de ani de comunism. Semnul căderii dictaturii comuniste îl reprezintă momentul în care armata a fraternizat cu populaţia, Timişoara devenind primul oraş liber al ţării. Atunci apare şi ideea organizării unei noi conduceri politice, sub forma Frontului Democratic Român. Acesta avea rolul de a organiza rezistenţa anticomunistă.

La Timişoara vin Constantin Dăscălescu, prim-ministrul de atunci, şi Emil Bobu. Acesţia iau la cunoştinţă cererile manifestanţilor, dar spun că nu pot fi rezolvate decât după întoarcerea lui Nicolae Ceauşescu din Iran. Era însă prea târziu pentru orice acţiune de reprimare, mişcările de protest cuprinseseră toată ţara.

Antena 3

×
x close