În urmă cu exact 19 ani, Timişoara devenea primul oraş liber. Nicolae Ceauşescu a revenit de urgenţă în ţară, dintr-o vizită din Iran, în încercarea disperată de a restabili ordinea. Protestatarii nu mai puteau fi stăpâniţi. Revoluţia începuse.
Pe 20 decembrie 1989, la Timişoara, mai mulţi protestatari s-au baricadat în clădirea Operei. Revoluţionarii au elaborat o proclamaţie în care cereau demisia neîntârziată a lui Ceauşescu şi organizarea alegerilor libere. Drepturile democratice precum libertatea cuvântului şi cea a presei, erau acum reafirmate după o uitare de aproape jumătate de secol.
În aceeaşi zi, pe 20 decembrie 1989, Ceauşescu s-a întors din vizita făcută în Iran, pentru a rezolva de urgenţă situaţia care scăpase de sub control, în oraşul de pe Bega. El s-a adresat populaţiei, prin intermediul Televiziunii, în legătură cu evenimentele de la Timişoara, şi a declarat că acestea sunt opera unor huligani şi nu au nimic comun cu clasa muncitoare.
Ceauşescu a decretat starea de necesitate pe teritoriul judeţului Timiş, iar numeroase unităţi de armată şi securitate au fost trimise în zonă, pentru a înăbuşi protestele. Era însă prea târziu. În urmă cu 19 ani, Timişoara devenea primul oraş liber şi ceea ce părea la început doar un protest mai amplu împotriva abuzurilor dictaturii comuniste, s-a transformat într-o mişcare care a cuprins întreaga ţară.
Antena 3