Antena 3 CNN Actualitate 2.500 de pacienţi vor beneficia de examenul gratuit pentru depistarea cancerului (VIDEO)

2.500 de pacienţi vor beneficia de examenul gratuit pentru depistarea cancerului (VIDEO)

1 minut de citit Publicat la 20:21 19 Apr 2010 Modificat la 20:21 19 Apr 2010
2.500 de pacienţi vor beneficia de examenul gratuit pentru depistarea cancerului (VIDEO)
Cea mai performantă investigaţie pentru diagnosticarea cancerului va fi disponibilă din această lună şi pentru cei care nu aveau bani să o plătească. Examenul realizat la PET-CT, cum se numeşte aparatul, costă în jur de 1.000 de euro, iar Ministerul Sănătăţii va asigura banii pentru 2.500 de pacienţi.

Un examen la PET-CT. O investigaţie extrem de folositoare medicilor şi pacienţilor. Dar mult prea scumpă pentru români. În jur de o mie de euro.

La exterior arată la fel ca un Computer Tomograf, dar diferenţa dintre un CT obişnuit şi un PET-CT e dată de ce poate să descopere. Cu o injecţie, se scot în evidenţă celulele canceroase şi astfel medicul poate să asigure un tratament mult mai eficient.

Din această lună, 2.500 de pacienţi vor avea acces gratuit la acest tip de investigaţie. Ministerul Sănătăţii va plăti 4.000 de lei pentru fiecare pacient.

Poate să lămurească acele dileme de diagnostic şi poate să crească eficienţa tratamentului de la 70 % la 100%.

Banii limitaţi şi numărul mare de pacienţi cu cancer a adus însă la apariţia unor citerii de departajare. Investigaţia cu PET-CT va putea fi făcută de cei care suferă de cancer de sân şi de col uterin, de cancer colorectal în metastază, de cancer pulmonar sau de limfoame. Recomandarea va putea fi dată de orice medic oncolog, dar va fi aprobată de o comisiei a Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate. În cazul în care mai mulţi pacienţi respectă criteriile dar nu mai sunt bani, cererea ajunge la minister.

Ministerul Sănătăţii va putea lua soluţia adecvată în sensul suplimentării fondurilor dacă nevoia o va impune

În România, investigaţiile la PET-CT se pot face doar în centre private, la Bucureşti şi la Oradea. Aceste clinici sunt în faza de a semna contractele cu statul, iar investigaţiile subvenţionate vor putea fi făcute în maximum două săptămâni.

Criterii de alegere

- cancer de sân şi de col uterin
- cancer colorectal metastatic
- cancer pulmonar
- limfoame



Observator



×
x close