Ambulanţele bucureştene ajung foarte greu la bolnavi şi, de multe ori, prea târziu. Numai anul trecut, peste 2.300 de persoane au murit în intervalul scurs între apelul la dispecerat şi sosirea maşinii. În medie, salvările din Capitală ajung la urgenţe majore în 35 de minute, iar în cazul urgenţelor de gradul doi bolnavii aşteaptă chiar şi şapte ore. Sunt concluziile îngrijorătoare ale unui raport al Serviciului de Ambulanţă Bucureşti.
Responsabilii serviciului spun, însă, că situaţia are cauze tehnice şi nu medicale, şi anume: numărul mare al lucrărilor care se desfăşoară în capitală, ceea ce face ca multe străzi să fie închise, numărul redus de personal, starea maşinilor sau numărul mic al punctelor de plecare pentru salvări.
Printre soluţiile propuse prefecturii Capitalei de către Serviciul de Ambulanţă sunt fie arondarea a cel puţin două maşini de salvare pe lângă detaşamentele de pompieri, fie folosirea parcărilor din supermarketuri şi hipermarketuri, care au protocoale de colaborare cu prefectura, în caz de situaţii de urgenţă.
Un alt punct discutat de cele două instituţii a fost amenajarea unui nou loc de aterizare pentru echipajele serviciului SMURD. Este vorba despre platoul din faţa Academiei Militare, unde se poate amenaja un punct de aterizare pentru elicopter. Legea 95 privind reforma în domeniul sănătăţii prevede ca, până 2011, ambulanţele să ajungă la urgenţă în opt minute în mediul urban şi în 11 minute în mediul rural.
Antena 3