Antena 3 CNN Actualitate 16 decembrie 1989 ? primul pas al României spre libertate

16 decembrie 1989 ? primul pas al României spre libertate

16 decembrie 1989 ? primul pas al României spre libertate
16 Dec 2007   •   08:53

16 decembrie este o dată de referinţă în istoria recentă a României. Marchează începutul Revoluţiei de la Timişoara şi, implicit, primul pas spre libertate. În urmă cu 18 ani, mai mulţi enoriaşi s-au strâns în faţa casei lui Laszlo Tokes, ameninţat cu evacuarea după ce criticase regimul comunist în presa străină. De aici până la un protest general nu a mai fost decât un pas.

În seara zilei de 15 decembrie, enoriaşii erau în faţa casei episcopului Laszo Tokes, ameninţat cu evacuarea din casa parohială. Pastorul făcuse comentarii critice la adresa regimului comunist în mass media internaţională, iar autorităţile au considerat că incita la vrajbă etnică. Episcopul superior l-a revocat din post, privându-l astfel de dreptul de a locui în apartamentul la care era îndreptăţit ca pastor. Enoriaşii s-au adunat în jurul casei sale, pentru a-l proteja. Angajaţi ai Securităţii, îmbrăcaţi în civil, erau pregătiţi să intervină. Au încercat arestarea participanţilor. S-au iscat încăierări, dar nu s-au extins.

Pe 16 decembrie, însă, în Timişoara a izbucnit un protest mai amplu. Mulţi trecători, printre care şi enoriaşi ai unei biserici române baptiste din apropiere, s-au alăturat protestului. Reacţionau astfel la o nouă încercare a regimului comunist de a restricţiona libertatea religioasă. Când a devenit evident că oamenii nu au de gând să plece, primarul de la acea vreme, Petre Moţ a declarat că evacuarea lui Tőkés nu va mai avea loc. Între timp, mulţimea crescuse ameninţător. Petre Moţ a refuzat să-şi confirme în scris declaraţia privind anularea evacuării pastorului.

Reacţia timişorenilor a fost neaşteptată. Mulţimea a început să strige sloganuri anticomuniste. Forţele de miliţie şi ale Securitãţii au decis să intervină. Unii protestatari au încercat să incendieze clădirea care găzduia comitetul judeţean al Partidului Comunist Român, iar Securitatea a răspuns cu gaze lacrimogene şi jeturi de apă. Miliţia a recurs la forţă şi a început arestările. Oamenii au pornit spre Catedrala Mitropolitană, într-un marş de protest prin oraş. Forţele de ordine înercau, cu violenţă, să îi oprească pe protestatari.

A doua zi, pe 17 decembrie, oamenii au intrat în Comitetul Judeţean şi au aruncat pe fereastră documentele partidului, broşurile de propagandă, scrierile lui Ceauşescu şi alte simboluri ale puterii comuniste.

Antena 3

×
Cele mai noi știri
Parteneri
x close