15 poliţişti şi vameşi de la punctul de frontieră Siret au fost arestaţi preventiv pentru 29 de zile. Alţi 49 sunt reţinuţi în continuare pentru 24 de ore şi riscă să aibă aceeaşi soartă. Principala acuzaţie este aceea de contrabandă cu ţigări şi luare de mită.
Toţi poliţiştii şi vameşi reţinuţi la Vama Siret au fost audiaţi în faţa procurorilor. Audierile au durat ore bune. Ofiţerii Direcţiei Generale Anticorupţie au adus la DNA mai mulţi saci cu documente şi alte probe adunate în timpul percheziţiilor. Toate vor fi verificate de procurori.
Poliţiştii şi vameşii anchetaţi în acest caz au fost reţinuţi joi dimineaţă, în urma unor percheziţii la vama Siret. Cei care nu se aflau la serviciu au fost ridicaţi de la domiciliile lor din Siret, Suceava şi Rădăuţi. Printre cei ridicaţi de mascaţii se număr chiar şi comisarul-şef Aurel Anea, până nu de mult şef al Vamii Siret.
Ancheta în cazul Siret a fost demarată în urmă cu aproape o jumătate de an. Ministerul Administraţiei şi Internelor susţine că activitatea în Vama Siret nu este blocată după reţinerea poliţiştilor şi vameşilor.
Reţinerile de la Vama Siret au loc în condiţiile în care, în luna ianuarie, România a fost în centrul atenţiei pe plan european, din cauza opoziţiei Franţei şi Germaniei cu privire la aderarea la spaţiul Schengen a ţării noastre. Surse din diplomaţia europeană au declarat că ţara noastră riscă să nu fie accpetată în Schengen din cauza corupţiei din vămi.
Traian Băsescu răspundea dur autorităţilor franceze şi germane, spunând că neaderarea României ar reprezenta "discriminare" şi a spus că românii nu vor accepta să fie trataţi ca cetăţeni de mâna a doua, în Europa. Şeful statului anunţa totodată că Romania va înteţi lupta anticoruptie.