20 de facultăţi din România au intrat într-un program de adaptare la cerinţele pieţei muncii. Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior (ARACIS) şi Centrul Educaţia 2000+ vor desfăşura, pe parcursul anului 2009, proiectul ?Adaptarea educaţiei universitare la cerinţele pieţei muncii?, prin care se va implementa un model de acordare a ofertei educaţionale la cerinţele companiilor. Astfel, Facultăţile de inginerie, comunicare, drept şi tehnologia informaţiei din 14 universităţi se vor corela cu cerinţele de pe piaţă, scrie Cotidianul.
Măsura vine ca urmare a problemelor întâmpinate de absolvenţi la angajare. Pregătirea teoretică a acestora nu este de multe ori la cerinţele practice ale unei slujbe.
De asemenea, numărul foarte mare de facultăţi şi cantitatea de absolvenţi nu acordă tuturor şanse să profeseze în domeniul pentru care s-au pregătit.
Proiectul urmăreşte iniţial să ?facă ordine? în patru domenii, printre care şi unele care au provocat o adevărată inflaţie de absolvenţi şomeri: drept, inginerie mecanică, ştiinţele comunicării şi tehnologia informaţiei. Programele vor fi evaluate de către 55 de cadre didactice universitare. ?Se ştie că 21% dintre absolvenţii de facultăţi nu se angajează în primele 18 luni la nici un loc de muncă. Ceea ce învaţă ei în universităţi nu se cere. Totodată, ei nu ştiu să comunice şi nu ştiu să lucreze în echipă?, a explicat managerul de program ARACIS. Începând cu anul universitar 2009-2010, în facultăţi ar urma să fie implementate noile programe şcolare reviziute. Costul total al proiectului finanţat de UE în cadrul schemei de finanţare PHARE 2006 este de 450.000 de euro.
La program participă cele mai mari universităţi din ţară.
Antena3.ro