Antena 3 CNN Actualitate 130 de ani de la proclamarea Independenţei

130 de ani de la proclamarea Independenţei

130 de ani de la proclamarea Independenţei
09 Mai 2007   •   08:43

Ziua de 9 Mai este semnificativă pentru România! În urmă cu 130 de ani, Ministrul de Externe al României, Mihail Kogălniceanu, proclama în Adunarea Deputaţilor, Independenţa de Stat a României. Visul de câteva sute de ani al românilor se apropia de realitate, dar până la realizarea lui, România mai avea de parcurs un drum lung şi aventuros. Deznodământul războiului din Balcani şi Tratatul de Pace de la Berlin din 1878 au înscris definitiv România între statele suverane ale Europei. Războiul ruso-otoman a început în primăvara anului 1877 şi s-a desfăşurat pe două fronturi: unul în Balcani şi altul în Caucaz. Alături de armatele ruse a luptat armata română, la solicitarea expresă a Curţii de la Sankt-Petersburg, deşi nu a existat niciodată un tratat de alianţă militară între România şi Rusia.

România a adus un aport militar foarte important, în campania antiotomană, care a uşurat şi a scurtat durata războiului. Românii au participat la toate bătăliile importante, dar cu toate acestea, Rusia nu a permis delegaţiei române să participe la tratativele de pace organizate la San Stefano. Aici, Serbia şi România au fost recunoscute ca state independente, iar Bulgaria a devenit autonomă. Rusia a obţinut de la Imperiul Otoman, Dobrogea, ca despăgubire de război şi a oferit-o statului român în schimbul Basarbiei, impunând practic României să aleagă între două proprietăţi ale sale. Tratatul de la San Stefano a creat însă un dezechilibru strategic în regiunea balcanică în beneficiul Imperiul Ţarist.

Marile Puteri au protestat şi au impus reluarea negocierilor de pace. Ca urmare, în iulie 1878 avea loc Congresul de Pace de la Berlin. România şi Serbia au fost admise să participe doar cu rol consultativ. Prin Tratatul de la Berlin, s-a recunoscut independenţa internaţională a României în a cărei componenţă intrau Delta Dunării, Insula Şerpilor şi Dobrogea până la est de Silistra în sudul Mangaliei. Participarea României la războiul din 1877-1878 şi cucerirea independenţei de stat a însemnat egalitatea juridică cu restul statelor suverane şi a permis realizarea în perspectivă, atunci când istoria a permis-o, a Marii Uniri de la 1918.

Antena 3

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close