Un studiu al Fundaţiei Soros relevă faptul că, după revoluţie, peste o treime din familiile de români au avut sau încă au cel puţin unul din membri plecat la muncă în străinătate. 12% din totalul românilor cu vârste între 18 şi 59 de ani au lucrat în străinătate după 1989. Fenomenul migraţiei s-a accentuat după anul 2002, atunci când a fost liberalizată circulaţia românilor în spaţiul Schengen. În prezent, fenomenul plecării temporare la lucru în străinătate este de aproximativ trei ori mai intens decât în 2002.
În 2006, aproape 15.000 de cetăţeni români au obţinut contracte de muncă în străinătate prin intermediul agenţilor de ocupare a forţei de muncă. Cei mai mulţi dintre aceştia - 55% dintre ei - au găsit un loc de muncă în SUA, iar 35,25% dintre ei şi-au găsit slujbe în state UE. Ţările preferate de români sunt Cipru, Italia, Germania, Marea Britanie şi Ungaria.
Cei mai mulţi dintre românii care lucrează în străinătate sunt angajaţi ca muncitori necalificaţi, ospătari, cameriste, agricultori şi muncitori în construcţii. Din punct de vedere al vârstei, tinerii sub 25 de ani au reprezentat ponderea cea mai mare, şi anume 46%.
Antena3.ro