Scopul operaţiunii ar fi fost să stârnească panica în mijlocul comunităţilor de pretutindeni în faţa pericolului islamic şi, mai important, de a obţine pretextul pentru a ataca Irakul şi Afganistanul. Ca atare, după 24 de ore, administraţia americană începuse să vorbească despre un război mondial pe care cel puţin 60 de ţări ar fi trebuit să-l ducă alături de ea ?shoulder to shoulder? împotriva terorismului internaţional. În căutarea resurselor de petrol, planul de operaţiuni împotriva ţărilor islamice ar fi presupus ca într-unul dintre marile oraşe ale Statelor Unite să fie declanşată o explozie puternică, un auto-atentat care să fie pus pe seama fundamentaliştilor iranieni, irakieni sau libieni. Acesta ar fi constituit pretextul pentru dezlănţuirea unui război de coaliţie, care să primească girul Consiliului de Securitate şi al ONU.
Osama bin Laden este considerat şi el o creaţie a serviciilor secrete. El ar fi recrutat în jur de 10.000 de combatanţi pentru CIA în cadrul intervenţiilor în Afganistan. Cel mai căutat om de pe planetă dă cu tifla periodic urmăritorilor, care însă nu fac nici un fel de progrese în localizarea lui. Informatorii lipsesc şi ei cu desăvârşire. Şi pentru lipsa de implicare a mass-media în aceste dezvăluiri susţinătorii teoriei conspiraţiei oferă o explicaţie: serviciile sunt capabile să înăbuşe versiunile nefavorabile, inclusiv prin eventuale represiuni dure. Se dă şi un exemplu din Vietnam: la sfârşitul războiului, CIA ar fi fost constrânsă să remunereze mai multe sute de jurnalişti din întreaga lume.
Argumentele acuzatorilor
Mii de analize făcute de specialişti sau amatori înverşunaţi în aflarea adevărului au scos la iveală câteva detalii des vehiculate. De exemplu, există martori care declară că prăbuşirea clădirilor WTC a fost precedată de explozii puternice care să le fi slăbit dramatic rezistenţa. Unii pun exploziile pe seama napalmului, alţii pe a dinamitei. Nici clădirea Pentagonului nu părea să fi fost cu adevărat afectată de impactul cu un avion Boeing de 16 tone. O aripă dezafectată a clădirii aflată în curs de reamenajare, nu adăpostea personal, birouri şi calculatoare, aşa că era ţinta ideală a unui avion uşor. Totul pentru o nouă scenă dramatică. Fotografiile camerelor de supraveghere de aici au fost confiscate şi ţinute departe de ochii curioşilor. Nici suma uriaşă plătită drept primă de asigurare nu a trecut neobservată în ochii scepticilor: 3,5 miliarde de dolari plătiţi numitului Larry Silverstein, pentru clădirile WTC.
O serie de exerciţii militare prevăzute exact pentru ziua de 11 septembrie au făcut ca SUA să rămână apărată de doar 14 avioane militare, care nu au fost capabile să oprească patru avioane deturnate în două ore. Nici controlorii de trafic aerian şi nici cei de la centrul de comandament NORAD (North American Aerospace Defense Command) nu au mai putut face distincţia între ţintele reale şi cele care făceau parte din exerciţiu. Astfel, NORAD nu a reacţionat pentru prima oară în 50 de ani, cât timp CIA conducea exerciţii militare identice cu atacurile, care prevedeau lovirea clădirilor WTC cu avioane deturnate de terorişti. Faptul a fost raportat de Agenţia de ştiri Associated Press şi recunoscut pe site-ul CIA.
Antena3.ro