Problema votului electronic este una foarte dezbătută şi controversată în Europa. Există ţări importante care l-au adoptat şi apoi l-au abandonat.
Andreea Sava a prezentat, la "100 de minute", de la Antena 3, care sunt problemele pe care acest tip de vot le ridică.
1. Problemele votului electronic - Maşina de vot (sursa: Deutche Welle):- nu rezolvă problema din Diaspora, pentru că presupune amplasarea într-o cabină de vot, deci alegătorul trebuie să se deplaseze la o secţie de votare.
- nu se poate şti cu siguranţă cine votează (raport comisie senatorială Franţa - 9 aprilie 2014)
- există riscul fraudării sistemului
2. Problemele votului electronic în Franţa: - vot prin maşină de vot şi pe Internet
- raportul comisiei senatoriale din 9 aprilie 2014 recomandă limitarea doar la votul din străinătate
3. Problemele votului electronic în Olanda: - 2008 - votul electronic în toate variantele a fost abandonat din cauza vulnerabilităţilor
- raport al grupului civic "Nu ne încredem în maşina de vot"
4. Problemele votului electronic în Germania: - martie 2009 - Tribunalul Constituţional Federal din Karlsruhe a invalidat integral utilizarea votului electronic pentru că nu garantează deplin corectitudinea şi secretul
- 1999 europene, 2006 - 2008 - locale şi landuri
Irlanda a introdus în 2002 acest sistem, însă l-a abandonat din cauza suspiciunilor de fraudă. Marea Britanie a testat sistemul la alegerile locale, însă Guvernul a anunţat că nu-l va extinde. Spania, Italia şi Portugalia au testat sistemul în cazuri limitate, însă nu a fost îndeajuns pentru a fi acceptat şi adoptat prin lege.
Pe de altă parte, Elvaţia a introdus votul electronic în 2003, aproximativ 30% din electorat având acces la el. În Estonia, aproximativ 21,2% din electorat l-a folosit la alegerile din 2013.