Antena 3 CNN Actualitate 100 de minute. Refuzul judecătorilor de a prelua dosarul Alinei Bica, un "semnal îngrijorător"

100 de minute. Refuzul judecătorilor de a prelua dosarul Alinei Bica, un "semnal îngrijorător"

2 minute de citit Publicat la 17:27 23 Dec 2014 Modificat la 17:27 23 Dec 2014
bica.jpg
Foto: Agerpres
Judecătorii Mădălina Alexandrescu şi Aurel Gheorghe, care făceau parte din completul care urma să judece contestaţiile depuse la judecarea dosarului în care este implicată şi Alina Bica, s-au abţinut şi ulterior acestea au fost judecate de un alt complet. Subiectul a fost dezbătut în ediţia de marţi a emisiunii "100 de minute", realizată de Alessandra Stoicescu, la Antena 3. 
 
Lucian Bolcaş, membru PSD şi avocat de profesie, a explicat că acesta este un semnal deosebit dat despre justiţie, pe care el nu îl poate accepta.
 
"Faptul că au lucrat împreună judecătorii cu şefa unei structuri a Parchetului nu poate să însemne decât faptul că între structurile Parchetului şi între judecători există o legătură. Se devoalează această legătură. Eu mai cunosc trei, patru judecători din generaţia mea, de la ÎCCJ. Am acelaşi respect pentru ei ca şi pentru ceilalţi judecători .Ce s-ar fi întâmplat dacă eu aş fi pretins că am relaţii apropiate cu judecătorii, ca avocat? Şi avocatul şi procurorul trebuie să se bucure de acelaşi regim. Colaborarea pe care o prezumă o asemenea cerere este pentru mine un semnal îngrijorător", a explicat Bolcaş.
 
Virgil Guran, deputat PLR, a opinat că presa are un rol important în situaţii de acest tip, în lipsa unei societăţi civile puternice şi că este o problemă faptul că judecători care o cunosc pe Alina Bica refuză să judece dosarul.
 
"Eu cred că presa are un rol important, pentru că presa a înlocuit de multe ori societatea civilă. Până când se va coagula şi această societate civilă, rolul presi este fundamental. Referitor la presiunile unor instituţii internaţionale, da, este deranjant că primim lecţii de viaţă, dar acei conducători care se lasă influenţaţi de anumite presiuni nu au ce căuta în structuri de conducere. Acelaşi lucru se întâmplă. Cei care sunt influenţaţi de faptul că o cunosc pe Bica, când încep să refuze cazurile, este o problemă. Eu cred că aici cei care judecă trebuie să fie obiectivi, să treacă peste sentimente şi să fie obiectivi."
 
Val Vâlcu, director DC News, a completat cu faptul că neîncrederea în România se vede şi în cele mai mici situaţii, cu atât mai mult în cazuri ca cel al Alinei Bica.
 
"Doamna Bica are dreptate cu faptul că nu o crede nimeni. Oricum gradul de încredere în România era foarte mic. Uitaţi-vă în trafic, cei de pe banda I nu au încredere în cei de pe banda II. Este o neîncredere generală în această societate. Regimul lui Traian Băsescu a susţinut şi alimentat această neîncredere, ori doamna Bica a fost parte a acestei puteri. Este privită cu neîncrederea cu care privim oficialităţile, parlamentarii. Ceea ce este foarte grav."
 

×
x close