PNL încasează lovitură după lovitură de la PSD din cauza lui Dacian Cioloş. Acum acuză PSD de populism pentru că au fost votate în comisii creşteri de salarii pentru profesori şi medici.
Alina Gorghiu spune că nu poate permite un asemenea exces politic, în timp ce ţara stă pe un butoi cu pulbere fiindcă doar votarea acestei măsuri a convins sindicatele din sănătate să renunţe la grevă. Dacian Cioloş şi tehnocraţii sunt turbaţi, iar PNL încasează electoral lupta.
Președintele PNL, Alina Gorghiu, denunță măririle salariale anunțate de Parlament și lansează un atac dur la președintele PSD, Liviu Dragnea, spunând că „nu putem permite un asemenea exces politic".
Comisiile reunite de Buget şi Muncă din Parlament au aprobat luni majorarea cu 15% a salariilor de bază din învăţământ începând cu 1 ianuarie 2017, amendamentul fiind votat de către parlamentarii PSD şi UDMR, liberalii absentând. Totodată, deputaţii din comisiile menţionate au mai aprobat şi plata sporurilor pentru personalul medical la nivelul anului 2016, nu 2009 cum era până acum, precum şi majorarea cu 25% a salariului de bază de încadrare de care beneficiază personalul din aparatul propriu al CNAS.
Ministrul Muncii, Dragoş Pîslaru, a declarat, luni, după ce deputaţii din Comisiile de buget şi muncă au decis amendarea Ordonanţei de Urgenţă 20, în sensul majorării salariilor unor categorii de personal, că este un moment trist pentru România, cu miză electorală, rezultatul fiind "ceva nesustenabil". "Suntem într-un moment în care poate eu nu am experienţa politică să-l interpretez. Este un moment trist pentru România, un moment în care cu miză electorală ne permitem să ne jucăm cu aşteptările şi credinţele oamenilor. Este vorba de sute de mii de oameni care se uită şi aşteaptă să aibă o viaţă mai decentă", a spus Pîslaru.
Deputaţii PNL din Comisiile de buget-finanţe şi de muncă au părăsit luni şedinţa în care se discuta amendarea OUG 20/2016 privind salarizarea din sectorul bugetar, liberalul Eugen Nicolăescu acuzând PSD că vrea să schimbe "cu mâinile altora" lucruri la care a fost "părtaş" ani de zile. "Noi am crezut că va fi totuşi echilibru şi raţiune. Mă uit că lucruri care se perpetuează de ani de zile şi la care cei de la PSD au fost părtaşi astăzi vin şi le critică şi vor să le schimbe cu mâinile altora, nu este corect şi nici normal", a spus Nicolăescu, la dezbaterea din comisii, la care participă şi ministrul Muncii, Dragoş Pîslaru, şi reprezentanţi ai Federaţiei Sanitas.
El a afirmat că nu vor fi bani pentru a fi plătite sporuri în sectorul sanitar. "Eu cred că noi nu putem să fim părtaşi la un asemenea demers demagogic şi populist. Nu cred că nu trebuie să protestăm că există o presiune din partea PSD pe Parlament şi pe acest Guvern ca să facem ce nu au făcut ei de ani de zile. În consecinţă, nu participăm la o asemenea dezbatere care va face mult rău acestei ţări. Şi să vă asumaţi doamnelor şi domnilor de la PSD ce faceţi în ţara asta", a adăugat Nicolăescu. La rândul său, deputatul PSD Rovana Plumb a susţinut că PNL nu doreşte corectarea discrepanţelor din ordonanţa 20. "PNL nu doreşte să corectăm această discrepanţă din ordonanţa 20. Eugen Nicolăescu spunea că vrem să facem modificări cu mâinile altora. Care mâinile altora? Că suntem într-o comisie parlamentară la care toţi suntem parlamentari. Deci este vorba de responsabilitatea pe care o avem dacă dorim să avem echitate în sistem sau vrem în continuare să avem un haos care se perpetuează. Acest amendament pregăteşte introducerea echităţilor şi scoaterea inechităţilor", a explicat Plumb.
Discuţia a avut loc la introducerea unui amendament care, potrivit deputatului Rovana Plumb, "aduce toate calculele la salariile aflate în plată la 2016 şi nu la 2009", cum este în prezent. "Nu e normal ca pentru o categorie de personal să fie calculat sporul la salariul din 2016, iar la altă categorie de personal sporul să fie calculat la salariul din 2009", a menţionat Plumb, conform Agerpres.