Antena 3 CNN Actualitate 100 de minute: În ce condiții poate refuza Serbia extrădarea lui Sebastian Ghiță

100 de minute: În ce condiții poate refuza Serbia extrădarea lui Sebastian Ghiță

1 minut de citit Publicat la 16:27 14 Apr 2017 Modificat la 16:27 14 Apr 2017
o_1bdmaepspsa01o6ttmcj0230u8.jpg
Foto: Agerpres

Fostul deputat Sebastian Ghiță a fost prins de poliţiştii sârbi, după cum a anunţat ministrul de interne Carmen Dan, în exclusivitate pentru Antena 3. Autorităţile române vor merge după el abia după finalizarea procedurilor de extrădare, spune aceasta. Care este însă procedura extrădării lui Ghiţă, ce spune legea şi, mai ales, în ce condiţii poate Serbia să refuze extrădarea a explicat Andreea Sava în emisiunea 100 de minute.

Toate actele de extrădare se vor întocmi conform Convenţiei europene de extrădare, o înțelegere între cele două state completate de protocoale adiţionale. Între România și Serbia funcționează un tratat din 18 octombrie 1960 între Republica Socialistă Romană și Republica Populara Federativă Iugoslavia privind asistența juridică. Conform Tratatului, părtile se obligă să-si extrădeze reciproc, la cerere, persoane aflate pe teritoriul lor, în vederea urmăririi penale, judecarii sau executarii pedepsei.

O instanţă sârbă va decide dacă va fi extrădat sau nu. Iar de extrădare se va ocupa Ministerul Justiţiei. Extrădarea poate dura de la câteva zile la o lună.
Ce șanse sunt ca Ghiță să fie extrădat? Judecătorul va verifica toate actele care trebuie traduse şi legalizate, în Serbia, va fi cercetat pentru prezentarea de acte false, judecătorul poate să respingă extrădarea şi să dea prioritate faptei din Serbia dacă este penală. În ce condiții se aprobă extrădarea lui Ghiță? Articolul 68:

1. Părţile Contractante se obligă să-şi extrădeze, reciproc, la cerere, în condiţiile prezentului Tratat, persoanele aflate pe teritoriul lor, în vederea urmăririi penale, judecării sau executării pedepsei.

2. Extrădarea în vederea urmăririi penale şi judecării se admite numai pentru infracţiunea pentru care, potrivit legilor ambelor Părţi Contractante, se poate da o pedeapsă mai mare decât un an de privaţiune de libertate sau o pedeapsă mai grea.

Mai multe în video de mai jos.

×
x close