Antena 3 CNN›Actualitate›
100 de Minute. Cele 10 concluzii ale lui Adrian Năstase după primul tur al alegerilor prezidenţiale
100 de Minute. Cele 10 concluzii ale lui Adrian Năstase după primul tur al alegerilor prezidenţiale
2 minute de cititPublicat la 18:07 07 Noi 2014Modificat la 18:07 07 Noi 2014
Alessandra Stoicescu a prezentat în emisiunea 100 de Minutecele 10 concluzii ale lui Adrian Năstase, după primul tur al alegerilor prezidenţiale.
1. Primul tur al alegerilor de duminică a marcat cea mai mare diferenţă între primii doi candidaţi de după 1992 încoace, deci de peste 20 de ani. Un milion de voturi, peste 10 procente - aceste cifre înseamnă foarte mult pentru forţa candidatului de pe locul 2. Dacă pentru candidatul de pe primul loc cifrele sunt relativ normale,(...) pentru candidatul de pe locul doi această cifră este un mare eşec.
2. Ponta a câştigat alegerile din Republica Moldova, o premieră pentru un PSD-ist. De fapt, obţinerea unui scor decent în Diaspora este un lucru interesant, din punct de vedere simbolic.(...)
3. Ponta a fost votat de aproape jumătate din tinerii care au votat pentru primii doi candidaţi, ceea ce este enorm. Este un lucru mai puţin comunicat, dar el combate major teza că tinerii nu votează pentru candidaţii PSD.(...)
4. Au venit la vot mai mult intelectualii (70% dintre cei cu studii superioare au participat la vot) şi cei din urban - şi totuşi, PSD-ul a obţinut cu peste 1 milion de voturi peste Klaus Iohannis. Asta spune ceva despre cât de greşite sunt stereotipurile, în prezent.(...)
5. Oamenii au dat o sancţiune importantă unor personaje ca Monica Macovei. Locul 5 este puţin, foarte puţin pentru pretenţiile sale.(...)
6. Campania, deşi marcată de diversiuni fără legătură cu dezbaterea prezidenţială, a adus la vot cel puţin la fel de mulţi oameni ca în 2009. Dacă raportăm cifra de prezenţă la numărul românilor rămaşi în ţară, constatăm că gradul de prezenţă e undeva spre 65%.(...)
7. Isteria legată de fraudarea alegerilor este o temă reîncălzită din trecut. Şi în 2004 s-a vorbit de furtul voturilor cu softul.(...)
8. România arată similar cu ce a arătat şi în trecut - vot spre dreapta mai mult în Ardeal, vot spre stânga mai mult în Regat. Bucureştiul câştigat, marginal, de stânga. Nu e nimic nou, aşa a fost aproape de fiecare dată. Nu înseamnă diviziune, înseamnă diferenţe de opţiuni şi chiar consistenţăşi consecvenţă în vot.(...)
9. Diferenţele dintre Românii nu sunt geografice - ci sunt de dezvoltare economică.(...) Dacă intrăm în discuţii despre cum diferenţele de voturi reflectă diferenţe de dezvoltare, dăm dovadă de o lipsă de respect faţă de români.
10. Din analiza voturilor, constatăm că, pentru turul doi, vor fi importante atât voturile unor personaje ca Tăriceanu, dar şi cele ale candidaţilor cu iz naţionalist, gen Vadim Tudor sau Dan Diaconescu. Votanţii Elenei Udrea nu par foarte mobilizaţi să mai vină încă o dată la vot şi în turul doi. Iar votanţii Monicăi Macovei sunt în faţa unei disonanţe cognitive - să vină în număr mare pentru a vota împotriva lui Ponta, sau să îşi dea seama că susţinerea pentru un primar condamnat pentru incompatibilitate şi cu probleme încă nerezolvate în justiţie este contrară propriilor discursuri şi păreri.(...)
Şi o observaţie finală - când, în 2004, Vadim a anunţat că-i dă voturile lui Băsescu, la turul 2, el a fost considerat de unii că este bun; acum, când a anunţat că-l sprijină pe Ponta, aceiaşi îl consideră rău!