Antena 3 CNN Actualitate 1 iulie, ziua scumpirilor: Au crescut preţurile la gaze, curent electric şi ţigări

1 iulie, ziua scumpirilor: Au crescut preţurile la gaze, curent electric şi ţigări

1 minut de citit Publicat la 08:59 30 Iun 2008 Modificat la 08:59 30 Iun 2008
1 iulie, ziua scumpirilor: Au crescut preţurile la gaze, curent electric şi ţigări
Marţi, 1 iulie, aduce un nou val de scumpiri. Curentul şi gazele vor costa mai mult. Majorarea preţurilor la utilităţi va conduce în mod automat scumpiri în lanţ la alimente. Veşti proaste şi pentru fumători, care, tot de marţi, vor scoate cu 39 de bani mai mult pentru un pachet de ţigări. Nu în ultimul rând, autovehiculele vor fi impozitate printr-o taxă de mediu, care înlocuieşte vechea taxă auto.

Curentul se scumpeşte în medie cu 5,3%, iar facturile consumatorilor casnici cresc cu 4,4%. Precedenta majorare a tarifelor s-a înregistrat în aprilie anul trecut, când electricitatea s-a scumpit cu 4%.

La gaze naturale, creşterea tarifelor este mult mai accentuată. Scumpirea medie este de 12,5%, iar populaţia va plăti cu 11,6% mai mult. Gazele vor fi facturate în kilowaţi-oră, în locul metrilor cubi. De la începutul anului, gazele s-au scumpit cu mai mult de 20%. Ultima majorare a tarifelor, cu 8,5%, a avut loc în februarie.

Creşterea tarifelor la utilităţi va provoca scumpiri în lanţ. Preţurile alimentelor ar putea creşte într-o primă fază, cu 5 până la 15 procente.

O altă scumpire este cea a ţigărilor. Majorarea accizelor şi costurile determinate de introducerea pictogramelor măresc preţul unui pachet de ţigări cu 39 de bani.

Tot începând de marţi autovehiculele vor fi impozitate printr-o taxă de mediu, care înlocuieşte vechea taxă auto. Cele mai mari taxe de mediu vor fi percepute în cazul autovehiculelor non-Euro şi Euro 3, cu o capacitate cilindrică de peste 4.000 de centimetri cubi şi un grad ridicat de poluare. Diferenţa dintre taxa auto plătită până în prezent şi taxa de poluare auto, care intră în vigoare de la 1 iulie va fi restituită proprietarilor de autovehicule, dacă aceştia fac o cerere în acest sens. Solicitanţii vor trebui să aibă asupra lor cererea-tip de restituire a diferenţei, care se obţine de la administraţia financiară, o copie a cărţii de identitate a vehiculului şi una a certificatului de înmatriculare. Banii vor fi returnaţi în cel mult 45 de zile de la data depunerii cererii.

Antena3

×
TOP articole
x close