ANTENA3.RO - EXCLUSIV ONLINE // Marţi se împlinesc 91 de ani la Marea Unire din 1918, când Transilvania s-a unit cu Regatul României. Toată ţara vuieşte a parade militare, depuneri de coroane de flori la monumentele eroilor, slujbe religioase, concerte folclorice şi chiar mese festive, însă veteranii de război nu văd ziua de azi decât ca pe una simbolică, în care şi ei au participat la manifestările speciale din ţară, însă nu au simţit ziua ca pe una cu semnificaţie profundă, în contextul societăţii româneşti actuale. Antena3.ro a stat de vorbă cu preşedintele Uniunii Veteranilor de Război şi a Urmaşilor Veteranilor din Bucureşti şi a încercat să afle ce însemnătate are ziua de 1 decembrie pentru membri acesteia şi în ce fel petrec sărbătorirea Marii Uniri veteranii de război.
Ziua de 1 decembrie 2009 este una în care veteranii din cel de-al doilea război mondial au ales să depună jerbe şi să participe la evenimentele speciale de la Bucureşti şi Alba-Iulia, însă fără ca ziua de azi să aibă pentru ei o semnificaţie profundă, având în vedere societatea actuală în care înoată ţara noastră.
"Unirea din 1918 reprezintă esenţa vieţii neamului românesc, când s-au pus bazele României Mari. Însă, deşi România a trecut prin războaie şi decrete, totuşi în 1989 ţara noastră avea 3,5 miliarde de dolari la fondurile băneşti ale statului şi nu avea datorii pe plan internaţional", explică pentru Antena3.ro Ştefan Cucu, general de brigadă în retragere, preşedinte al Uniunii Veteranilor de Război şi a Urmaşilor Veteranilor.
El adaugă pentru Antena3.ro că pe vremea Unirii de la Alba-Iulia ţăranii au fost împroprietăriţi prin legea conversiunii, care a anulat datoriile cetăţenilor, existau locuri de muncă, iar deşi nu toţi o duceau bine, totuşi aveau din ce să trăiască decent.
"Dar în epoca în care trăim jaful din România a fost atât de puternic, încât a adus-o la un stadiu de abis economic. De aceea Unirea de atunci s-a transformat într-o dezbinare totală, în care nu există interesul de a face lucruri în comun, nu există uniune politică, iar Marea Unire de la 1918 nu este decât un simbol, un gest de făţărnicie şi care nu are aplicabilitate în zilele de azi", mai spune Cucu pentru Antena3.ro.
Societatea actuală faţă de perioada din 1918 şi 1989Ştefan Cucu povesteşte pentru Antena3.ro că nu mai există nicio legătură între ce a însemnat Unirea de acum 91 de ani şi perioada în care trăim, corelată cu revoluţia din decembrie 1989.
"De la Ceauşescu nu s-a mai construit o linie de metrou mare. Politicienii de azi nu mai privesc lucrurile cum le priveau strămoşii noştri, iar acum, după 20 de ani de trădare, nu văd în viitorul apropiat o redresare a economiei naţionale", spune Cucu pentru Antena3.ro.
Parade de faţadă, de ziua naţionalăUniunea Veteranilor de Război şi a Urmaşilor Veteranilor s-a născut în ianuarie 1990 şi numără 14.000 de membri în toată ţara, care luptă pentru apărarea drepturilor veteranilor din cel de-al doilea război mondial. Activităţile veteranilor cu ocazia sărbătoririi Zilei Naţionale a României s-au desfăşurat în acelaşi ton cu manifestările organizate în toată ţara.
"Azi am depus o jerbă în Parcul Carol, însă nu am mers pentru că e 1 decembrie, ci ca să cinstesc eroii de atunci, nu pe cei din zilele noastre, pentru că cei de azi nu sunt eroi", concluzionează preşedintele Uniunii pentru Antena3.ro.
Antena3.ro