Antena 3 CNN Actualitate 1 Decembrie, Ziua Naţională a României. Iohannis a fost la paradă, avioanele şi elicopterele nu au zburat | Parada militară se vede la Antena 3 CNN

1 Decembrie, Ziua Naţională a României. Iohannis a fost la paradă, avioanele şi elicopterele nu au zburat | Parada militară se vede la Antena 3 CNN

Redacția Antena 3 CNN
15 minute de citit Publicat la 10:45 01 Dec 2022 Modificat la 14:00 01 Dec 2022
parada militara 1 decembrie 2022
1 Decembrie, Ziua Naţională a României. Avioanele şi elicopterele nu zboară din cauza vremii | Parada militară se vede la Antena 3 CNN Sursa foto: GRIGORE POPESCU / AGERPRES FOTO

De Ziua Naţională, în Capitală și în marile orașe din țară se organizează parade militare, depuneri de coroane pentru soldații care au murit în lupta pentru unirea provinciilor istorice românești, precum şi alte ceremonii şi manifestări socio-culturale.

În urmă cu 104 ani, în 1918, la Alba Iulia a avut loc Marea Adunare Națională, care a votat unirea Transilvaniei cu România și a dus la formarea României Mari.

 

Update 11:55 - Parada militară s-a încheiat cu Muzicile Reunite ale Garnizoanei București, pe o vreme ploioasă şi rece. În ciuda vremii urâte, au fost prezenţi peste 35.000 de persoane la parada de la 1 Decembrie.

Sărbătoarea de astăzi însă nu s-a încheiat, pentru că urmează recepţia dată de preşedintele României la Palatul Cotroceni, la ora 17:00.

Update 11:45 - A urmat defilarea tehnicii militare din înzestrarea Regimentului 74 PATRIOT. Înfiinţat la 1 decembrie 2018, Regimentul 74 Patriot aniversează astăzi patru ani şi este unitatea care gestionează unul dintre cele mai importante programe de înzestrare derulate în Armata României: Programul Sisteme de Rachete Sol-Aer cu bătaie mare.

Sistemul Patriot este aflat și în dotarea armatelor altor state aliate, printre care: SUA, Germania, Olanda, Grecia, Spania și Polonia. Reprezintă o capabilitate unică, testată în luptă. De-a lungul timpului, a fost întrebuințată la interceptarea și neutralizarea platformelor aeriene cu și fără pilot, rachetelor de croazieră și rachetelor balistice în teatrele de operații din Irak și Siria. România a achiziționat cea mai nouă versiune a sistemul Patriot, beneficiind de ultimele inovații în domeniul tehnologiei.

Au fost la parada militară şi autocamioane DAF cu Instalație de Lansare Rachete Sol-Aer HAWK, aparținând Brigăzii 1 Rachete Sol-Aer. Brigada 1 Rachete Sol-Aer are misiunea de a apăra spațiul aerian al municipiului Bucureşti şi al altor obiective importante. În prezent, Brigada 1 Rachete Sol-Aer parcurge o etapă de transformare, pregătire și dotare cu tehnică de rachete, comunicații și radiolocație, compatibilă cu celelalte state membre NATO. Este o structură cu o mobilitate mare, capabilă să îndeplinească misiunile specifice atât în zona de responsabilitate, cât și în cadrul Alianței Nord Atlantice. 

A fost în Piața Arcului de Triumf şi blocul de tehnică al Ministerului Afacerilor Interne, deschis de Poliţia Română.

Prin faţa tribunei oficiale au fost motociclete BMW, autospeciale Audi Q5, Dacia Duster și Audi A4, aflate în dotarea polițiștilor de la Rutieră.

Au defilat joi şi mijloacele tehnice ale Jandarmeriei Române. Autospecialele prezentate sunt folosite de către structurile montane pentru executarea misiunilor de salvare a vieților omenești în zone cu teren accidentat. 

Au urmat echipahele de intervenţie ale Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă.

Ele au fost urmate de blocul de tehnică aparținând Serviciului Român de Informații şi Serviciului de Telecomunicații Speciale.

Update 11:35 - Defilează blocul de paradă alcătuit din Transportoare Blindate pentru Trupe Piranha 5. Transportorul este un vehicul de luptă blindat, pe roți, care a intrat în dotarea batalioanelor de infanterie din Forțele Terestre Române, începând cu anul 2020.

Piranha 5 este compatibil cu transportoarele blindate pentru trupe din armatele NATO, din punct de vedere al comunicațiilor, sistemului de armament, tipurilor de muniție și al sprijinului logistic.

Produs în România, Piranha 5 oferă o protecție balistică superioară, blindaj performant. Este dotat cu diferite instalații, printre care, sistemul combinat pentru încălzire, ventilaţie, aer condiţionat şi protecţie CBRN.

Update 11:30 - Parada a continuat cu defilarea detașamentelor de tehnică ale Ministerului Apărării Naționale, Ministerului Afacerilor Interne, Serviciului Român de Informații și Serviciului de Telecomunicații Speciale.

Dispozitivul pentru defilare pe tehnică este condus de generalul-maior Cristian DAN, veteran al teatrelor de operații in Irak și Afganistan.

Update 11:15 - Parada Militară Națională a continuat cu defilarea detașamentelor reprezentative ale Ministerului Apărării Naționale, Ministerului Afacerilor Interne, Serviciului Român de Informații, Serviciului de Telecomunicații Speciale și Administrației Naționale a Penitenciarelor.

A intrat în Piața Arcului de Triumf blocul de paradă cu detașamente pe jos. Divizia 2 Infanterie este o structură de elită a Forțelor Terestre, demnă continuatoare a tradițiilor de luptă ale Armatei a 2-a române.

A urmat detaşamentul Forţelor pentru Operaţii Speciale. Blocul Forţelor pentru Operaţii Speciale este alcătuit din operatori din Batalioanele 51 și 52 Operații Speciale și Batalioanul 53 Comando. Unităţile din compunerea Forţelor pentru Operaţii Speciale sunt încadrate cu luptători riguros selectaţi şi antrenaţi, având specialități multiple. Aceștia pot fi introduși în luptă atât terestru, cât și aerian, prin parașutare sau maritim, majoritatea având și specialitatea scafandri de luptă. Acești militari dispun de o pregătire ce le permite să execute misiuni specifice în medii operaționale non-permisive, sensibile din punct de vedere politico-militar.

A urmat Brigada de informaţii militare, au defilat trupe care aparțin Grupului de Luptă NATO din România, cu baza la Cincu. A defilat apoi detașamentul Forțelor Terestre Române, constituit din militari ai Brigăzii 2 Vânători de Munte "Sarmizegetusa".

Printre cei care au mai defilat la parada militară de 1 Decembrie se numără şi blocul de paradă al Serviciului Român de Informații, detașamentul Serviciului de Telecomunicații Speciale, comandat de generalul de brigadă Remi Manda.

Update 11:00 - La parada de la Arcul de Triumf a sosit preşedintele României, Klaus Iohannis. Se intonează Imnul naţional.

Apoi, preşedintele a depus o coroană de flori în memoria eroilor neamului.

În tribuna oficială se află, printre alții, premierul Nicolae Ciucă, președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, precum și membri ai Guvernului.

Șeful statului a fost întâmpinat de ministrul Apărării, Angel Tîlvăr.

Klaus Iohannis a primit onorul din partea șefului Statului Major al Armatei, generalul Daniel Petrescu.

Peste 1.500 de militari și specialişti din MApN, MAI, SRI, STS și ANP participă la Parada militară organizată cu ocazia Zilei Naţionale a României în Piaţa Arcul de Triumf.

Update 10:40 - Avioanele şi elicopterele nu se ridică de la sol, la parada militară organizată joi, de 1 Decembrie. 

Cauza este vremea rea de la Bucureşti, unde temperatura nu depăşeste minus 4 grade şi sunt rafale puternice de vânt.

ANM a anunțat că nebulozitatea va fi persistentă și sunt condiții de ploaie, lapoviță și chiar ninsoare, dar și condiții de formare a poleiului.

Șeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu, precizează că plafonul de nori este foarte jos și avioanele nu pot zbura în siguranță în formațiile stabilite pentru paradă.

În condiţii de necesitate, aparatele pot zbura.

Update 09:34Nicolae Ciucă: ”La 104 de ani de la Marea Unire, ne găsim, din nou, într-un moment marcant al istoriei noastre”

Update 09:00 - Liderii politici care nu au foat invitaţi de Klaus Iohannis la ceremoniile de 1 Decembrie

Update 08:10Klaus Iohannis, mesaj de la primele ore ale dimineții, de Ziua Națională a României

1 Decembrie, Ziua Naţională a României. Programul manifestărilor festive din Bucureşti 

Începând cu ora 09:00 va avea loc o ceremonie militară și religioasă, se vor depune coroane și jerbe de flori la Mormântul Ostaşului Necunoscut, din Parcul Carol I. 

Parada militară de Ziua Națională a României începe joi, 1 decembrie, la ora 11:00. 

În Piața Arcul de Triumf din București se organizează cea mai mare paradă militară din țară, în prezenţa preeşedintelui Klaus Iohannis şi a numeroşi politicieni, reprezentanţi ai societăţii civile şi corpului diplomatic.

La începutul ceremoniei se vor trage 21 de salve de tun, timp în care participanții la paradă vor intona Imnul Național al României.

Mai mult de 1.500 de militari și specialiști din structurile MApN, MAI, SRI, STS și ANP, dar și aproximativ 120 de mijloace tehnice printre care și 40 de aeronave participă pe 1 decembrie la parada militară organizată cu ocazia Zilei Naționale a României. Evenimentul va avea loc în Piața Arcului de Triumf din Capitală. 

În cadrul evenimentului din Capitală vor defila și aproximativ 150 de militari străini din detașamente din Belgia, Franța, Macedonia de Nord, Republica Moldova, Portugalia, Statele Unite ale Americii și Țările de Jos, dar și militari care reprezintă țările aliate contribuitoare la structurile NATO din România. Nu vor lipsi nici mijloacele tehnice, 25 la număr, printre ele sunt și aeronave de luptă din Canada, Italia, Spania și Statele Unite ale Americii. 

La ora 12.00 în zona Piața Arcul de Triumf se va organiza expoziția de tehnică militară în Piața Arcul de Triumf

Între orele 19:00-22:00, militarii se vor retrage cu torțe pe următorul traseu: Palatul Cercului Militar Național – Cal. Victoriei, Bd. Regina Elisabeta - Bd. Mihail Kogălniceanu – Spl. Independenței - Bd. Eroilor Sanitari - Str. Profesor Doctor Gheorghe Marinescu - Șos. Cotroceni - Bd. Iuliu Maniu - Bd.General Paul Teodorescu - Bd.Timișoara - sediul Brigăzii 30 Gardă

Restricții de circulație de Ziua Națională în Capitală

Pentru o bună desfășurare a paradei și a ceremoniei de 1 Decembrie, Brigada Rutieră a Capitalei a anunțat restricții de trafic în zona Piața Arcul de Triumf și în zonele adiacente.

Pe 1 decembrie, între orele 4:00 și 18:00, traficul rutier va fi restricționat total pe bd. Regele Mihai I (între Piaţa Presei şi Piaţa Arcul de Triumf), pe șos. Kiseleff (între Piaţa Arcul de Triumf şi Piaţa Victoriei), pe str. Alexandru Constantinescu (între Piaţa Arcul de Triumf şi bd. Mărăşti), pe bd. Mareșal Constantin Prezan, precum şi pe bd. Mareşal Alexandru Averescu (între Piaţa Arcul de Triumf şi bd. Mărăşti).

În cursul zilei vor fi deviate următoarele linii STB:

► Linia 131 va funcţiona pe traseul de bază între Piaţa Romană şi Piaţa Charles de Gaulle, apoi pe un traseu modificat pe ambele sensuri pe Bd. Aviatorilor, Bd. Beijing, Str. Nicolae Caramfil, Bd. Aerogării, Şos. Bucureşti-Ploieşti, terminal „Complex Comercial Băneasa’’;

► Linia 205 va funcţiona pe traseul actual între terminalul „Strǎuleşti” şi Piaţa Presei, apoi pe un traseu modificat pe ambele sensuri pe Bd. Mărăşti, Str. Alexandru Constantinescu, Bd. Ion Mihalache, apoi traseul actual;

► Linia 282 va funcţiona pe traseul de bază între terminalul „Șoseaua Fundeni” şi intersecţia Str. Radu Beller/ Calea Dorobanţi, apoi pe un traseu modificat pe ambele sensuri pe Calea Dorobanţi, Bd. Iancu de Hunedoara, prin Pasajul Victoria, Șos. Nicolae Titulescu, apoi traseul actual;

► Linia 331 va funcţiona pe traseul de bază între Piaţa Romană şi Piaţa Charles de Gaulle, apoi pe un traseu modificat pe ambele sensuri pe Bd. Aviatorilor, Bd. Beijing, Str. Nicolae Caramfil, Bd. Aerogării, Şos. Bucureşti-Ploieşti, Bd. Poligrafiei, apoi traseul actual;

► Linia 335 va funcţiona pe traseul de bază între terminalul „Faur” şi Piaţa Charles de Gaulle, apoi pe un traseu modificat în ambele sensuri pe Bd. Aviatorilor, Bd. Beijing, Str. Nicolae Caramfil, Bd. Aerogării, Şos. Bucureşti-Ploieşti, terminal „Complex Comercial Băneasa’’;

► Linia 361 va funcţiona pe traseul de bază între terminalul „Complex Comercial Băneasa” şi intersecţia Şos. Bucureşti-Ploieşti/Bd. Aerogării, apoi pe un traseu modificat pe Bd. Aerogării, Str. Nicolae Caramfil, Bd. Beijing, Bd. Aviatorilor, Piaţa Victoriei, Cal. Victoriei, apoi traseul actual pȃnă la Piaţa Unirii, cu întoarcere pe Bd. I.C. Brătianu, Bd. Nicolae Bălcescu, Bd. Gheorghe Magheru, Bd. Lascǎr Catargiu, Piaţa Victoriei, Bd. Aviatorilor, Bd. Beijing, Str. Nicolae Caramfil, Bd. Aerogării, Şos. Bucureşti-Ploieşti, terminal „Complex Comercial Băneasa’’;

► Linia 783 va funcţiona pe traseul de bază între Piaţa Unirii şi Piaţa Victoriei, apoi pe un traseu modificat pe ambele sensuri pe Bd. Aviatorilor, Bd. Beijing, Str. Nicolae Caramfil, Bd. Aerogării, Şos. Bucureşti-Ploieşti, apoi pe traseul actual.

1 Decembrie, Ziua Naţională a României. Programul manifestărilor festive din Alba Iulia

Autoritățile locale și județene au pregătit și în acest an evenimente menite să marcheze sărbătoarea națională în Capitala Marii Uniri, unde sunt așteptați să participe peste 25.000 de oameni. 

La parada militară de la Alba Iulia va fi prezent și premierul Nicolae Ciucă.

De la ceremonialuri de depunere de coroane la statuile personalităților istorice și Marșul Unirii, la slujbă de Te Deum, focuri de artificii, pe timp de zi și de seară, până la parada militară, masa populară, concerte de muzică ușoară, spectacol folcoric sau festival de tradiții și obiceiuri, toate acestea vor anima Cetatea Alba Carolina, de 1 Decembrie.

Marșul Unirii, Festivalul de tradiții și obiceiuri, cu produse gastronomice tradiționale, textile și de artizanat (zona Monumentului lui Avram Iancu din Cetatea Alba Iulia) și Primirea Soliilor din Cetățile de Scaun (reconstituire istorică în Piața Cetății) sunt dimineața, înainte de prânz.

La ora 12.00 are loc un Te Deum la Catedrala Încoronării și focul de artificii de zi, în aceeași locație.

Parada militară se desfăşoară de la ora 14.00, pe Bulevardul 1 Decembrie 1918, cu participarea a peste 800 de militari, cu tehnică terestră și aeriană.

Trupe și tehnică de luptă, printre care și lansatoare HIMARS, vor defila între Colegiul Național „Horea, Cloșca și Crișan” și Hotel Cetate.
Orașul va fi survolat de avioane F16 Fighting Falcon și elicoptere IAR 330 SOCAT.

În cadrul dispozitivului de defilare pe jos va face parte și un detașament de militari francezi din cadrul Grupului de Luptă pentru Apărare Colectivă, dislocat la Cincu, județul Brașov.

De la ora 14.30, în zona Monumentului lui Avram Iancu din Cetatea Alba Iulia va avea loc un amplu spectacol de muzică populară.

De la ora 14.45, în Piața Cetății și în curtea Universității din Alba Iulia  are loc masa populară cu 7000 de porții de fasole cu cârnați și ciolan.

Seara, de la ora 18.00, va fi pornit iluminatul festiv de sărbători în oraș, în Șanțurile Cetății, zona Latura de Vest.

De la ora 19:00, încep concertele în Piața Cetății. Pe scenă vor urca Irina Rimes x Damian Drăghici x Surorile Osoianu, Zdob și Zdub.

Focurile de artificii vor fi de la ora 22.00 în Piața Cetății din Alba Iulia. 

1 Decembrie, Ziua Naţională a României. Programul manifestărilor festive din Iaşi

Ceremonia din Piața Unirii va începe la ora 10.00, cu un concert de muzică populară cu artiști ieșeni.

De la ora 11.00 vor avea loc un Te Deum, discursurile oficialităților, depunerea de coroane, parada militară, iar apoi din nou un concert de muzică populară cu artişti din România, dar și din Republica Moldova și Ucraina.

În jurul orei 12.00 va fi masa tradițională, la care vom avea 5.000 de porții.

La ora 17.00 vor începe manifestările pe pietonalul Ștefan cel Mare și Sfânt, cu aprinderea iluminatului pentru Sărbătorile de Iarnă. Cu această ocazie va fi deschis și Târgul de Crăciun de pe pietonal, precum și Orășelul Copiilor.

La ora 17.30 va fi arborat drapelul național pe turnul Palatului Culturii, în prezența militarilor ieșeni cu torțe și a fanfarei militare.

De la ora 18.00, la Primărie va avea loc recepția de Ziua Națională a României. 

1 Decembrie, Ziua Naţională a României. Programul manifestărilor festive din Cluj-Napoca

Primăria Cluj-Napoca, Instituția Prefectului Județul Cluj și Divizia 4 Infanterie „Gemina” deschid manifestările de 1 Decembrie cu ceremonialul depunerii de coroane și jerbe de flori la statuia ecvestră a domnitorului Mihai Viteazul, de la ora 9:00.

Evenimentele vor continua în Piața Avram Iancu unde, începând cu ora 10:30, va avea loc ceremonia oficială, defilarea cu tehnică militară și de intervenție și un spectacol de artificii de zi.

Pe Bulevardul Eroilor va avea loc o reconstituire a evenimentelor din 1918, în intervalul 13:00-15:00. De asemenea, pentru a păstra evenimentul în amintire, zona de photobooth va fi activă în intervalul 12:00-21:00.

La ora 15:00 va începe în Piața Unirii regalul folcloric, timp în care vor urca pe scenă ansambluri folclorice și artiști de renume precum Sava Negrean-Brudașcu, Aurel Tămaș, Dinu Iancu Sălăjanu, Ana Ilca Mureșan, Maria Golban Șomlea, Maria Lobonț, Cristian Totpati, Mihaela Grindean, Mariana Sfechiș, Silviu Popa, Ansamblul folcloric Mărțișorul, Ansamblul folcloric Mugurelul.

La ora 19:00 va porni iluminatului festiv și tot orașul va fi îmbrăcat în haine de sărbătoare.
Nu ratăm nici în acest an concertele care ne aduc în număr cât mai mare în Piața Unirii – pe scenă vor urca Inna și Cargo.

La ora 20:00, Primăria Cluj-Napoca invită întreaga comunitate în Piața Avram Iancu, pentru a urmări un spectacol unic de artificii și drone, creat special pentru Ziua Națională a României.

1 Decembrie, Ziua Naţională a României. Programul manifestărilor festive din Constanţa

La Constanța, marinarii militari vor participa joi, 1 Decembrie, la ceremonia militară și religioasă de depunere coroane de flori în memoria eroilor români, care va avea loc la Monumentul Victoriei din Parcul Arheologic, începând cu ora 09.00

După ceremonie, va avea loc Parada Militară, organizată cu ocazia Zilei Naționale a României, începând cu ora 11.00, pe Bulevardul Tomis (zona Capitol – Prefectură), la care defilează peste 450 de militari și specialiști din Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Afacerilor Interne, Direcția Generală Poliția Locală, un detașament de parteneri militari străini cantonați la baza militară de la Mihail Kogălniceanu, precum și un grup de cercetași.

Detașamentele pedestre vor fi urmate de aproximativ 60 de mijloace tehnice auto, iar cerul va fi survolat de 6 aeronave de luptă.

La Muzeul Național al Marinei Române intrarea va fi gratuită joi, 1 decembrie, în intervalul orar 10.00-16.00. 

1 Decembrie, Ziua Naţională a României. Programul manifestărilor festive din Timişoara 

De Ziua Naţională, Timişoara are parte de cea mai mare paradă din ultimii 10 ani. Aproape 500 de militari, poliţişti, jandarmi, poliţişti de frontieră, luptatori SRI, politisti locali, dar si pompieri vor defila in centrul orasului, prin fata Catedralei Mitropolitane.

Cei care vor participa la parada de Ziua Nationala vor putea vedea şi 50 de vechicule, de la transportoare blindate pana la masinile de interventie ale Pompierilor, Politiei, Ambulantei sau Serviciului Roman de Informatii. Detasamentul de onoare va fi format dintr-un pluton al Brigazii 18 Cercetare Supraveghere Decebal, un pluton de Jandarmi si unul al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Banat.

Conform planurilor, daca vremea o va permite, un elicopter SMURD, dar si doua aparate de zbor ale escadrilei de la aeroportul militar din Giarmata vor survola cerul Timisoarei.

Seara, la Targul de Craciun, de la orele 18.00, este programat un spectacol sustinut de Ansamblul Timisul si invitatii. Apoi, povestea Marii Uniri va fi depanata prin muzica și prin intalnirea, pe scena, a orchestrei conduse de Deian Galetin cu binecunoscuta trupa romaneasca Voltaj, care va ramane sa bucure publicul pana la ora 21:00.

×
x close