Antena 3 CNN Actualitate 1 Aprilie - Ziua Politicianului

1 Aprilie - Ziua Politicianului

1 Aprilie - Ziua Politicianului
01 Apr 2007   •   17:25

Societatea Jurnaliştilor ?Dunărea de Jos? din Galaţi a organizat vernisajul expoziţiei ?Trăiască 1 Aprilie - Ziua Politicianului?. Inedita expoziţie prezintă sute de afişe şi materiale electorale folosite în toate cele 10 scrutinuri naţionale, cinci de alegeri generale, patru de alegeri locale şi un referendum, desfăşurate în România post-revoluţionară.

Expoziţia a strâns laolaltă, în afară de afişe, tricouri, şepci, insigne, spoturi electorale, nelipsita ?mită electorală? reprezentată din pungi cu făină, mălai, zahăr, o sticlă de ulei, o punguţă cu mărunţiş, becuri şi alte materiale folosite de politicieni în campaniile electorale pentru câştigarea încrederii, dar şi a voturilor electoratului.

Jurnaliştii organizatori şi-au primit invitaţii, majoritatea politicieni gălăţeni, cu semnul lor electoral - gogoaşa, iniţiativă gustată din plin de musafiri, alături de un păhăruţ de ţuică. ?Prin această expoziţie ne propunem să asociem semnificaţiile ironice ale zilei de 1 Aprilie, consacrată pe plan mondial ca Ziua Păcălelilor, cu detectarea exagerărilor la care sunt predispuşi politicienii în campaniile electorale. Credem că este necesar să sărbătorim şi o zi a politicianului, pentru că deşi sărbătorim Ziua Energeticianului, Ziua Siderurgistului, Ziua Navalistului, Ziua Femeii, Ziua Copilului, nu îl sărbătorim pe cel de care depinde soarta tuturor acestora, politicianul, care prin prestaţia sa influenţează decisiv viaţa tuturor membrilor comunităţii?, a declarat preşedintele SJDJ, Ticu Ciobotaru.

De alfel, jurnaliştii au lansat o ofertă parlamentarilor gălăţeni prin care le solicită să aibă o iniţiativă parlamentară care să consacre ziua de 1 Aprilie ca zi a politicianului. Expoziţia oferă gălăţenilor care fac politică şi celor interesaţi de marketing electoral o trecere în revistă a materialelor din campaniile electorale naţionale şi locale de până acum, precum şi posibilitatea unei analize comparative a evoluţiilor din acest domeniu.

Originea Zilei Păcălelilor
1 Aprilie este un prilej foarte bun pentru cei cu simţul umorului dezvoltat să facă o farsă cuiva cunoscut. Se pare că originea acestei zile are legătură cu trecerea de la calendarul gregorian la cel iulian. În vechiul calendar gregorian, ziua Anului Nou era sărbătorită pe data de 1 aprilie. După ce Anul Nou a fost mutat de pe 1 aprilie pe 1 ianuarie, mulţi oameni au continuat să-l sărbătorească pe vechiul sistem. Astfel, cei care continuau să serbeze anul nou pe 1 aprilie, erau numiţi ironic ?April fools? - nebuni de aprilie.

În tradiţia românească semnificaţia zilei vine de la maestrul farselor, celebrul Păcală.

Şi în Germania, prima zi a lunii aprilie este considerată o zi a farselor nevinovate. În Spania, celor păcăliţi în această zi li se atribuie epitetul de ?nătărăi?. Scoţia consideră 1 aprilie ?ziua cucului?, această pasăre fiind prima care vesteşte începutul primăverii, iar japonezii consideră această zi ca ?ziua păpuşilor?, sau ziua bucuriei celor mici, cărora le oferă în dar păpuşi.

Se spune că în ziua de 1 aprilie păcalelile trebuie făcute până la ora prânzului. Farsele care sunt făcute după ora 12 ar aduce ghinion celui care păcăleşte. De asemenea, căsătoria nu este recomandată de 1 aprilie: se spune că bărbatul care se însoară în această zi va fi sub papuc toata viaţa.

Antena 3

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close