Antena 3 CNN Actualitate 1,7 milioane de pensii majorate cu 15%

1,7 milioane de pensii majorate cu 15%

1,7 milioane de pensii majorate cu 15%
01 Mar 2007   •   09:05

Pensiile celor care au vechime în muncă înainte de anul 1963 vor fi recalculate şi vor putea fi majorate, în medie, cu 15-16%, a declarat preşedintele Casei Naţionale de Pensii, Mihai Şeitan. El a precizat că, în această situaţie, sunt 1,7 milioane de pensionari, unii având o perioadă mai mică de muncă înainte de 1963 - chiar o singură lună de zile, în timp ce alţii au avut chiar 20 de ani de activitate, iar majorarea va fi substanţială. Ministerul Muncii va publica joi pe pagina de Internet a instituţiei proiectul de ordonanţă de urgenţă privind recalcularea pensiilor cuvenite persoanelor angajate înainte de 1963.

Până acum, pentru perioada lucrată se lua în calcul salariul minim pe economie, însă proiectul de act normativ prevede un mod de calcul pe baza salariului mediu pe economie, a precizat Şeitan.

Înainte de 1963 nu era obligatoriu ca salariul să fie trecut în cartea de muncă. Pentru aceste perioade, în care solicitantul nu-şi poate proba valoarea salariului primit, fie pentru că nu s-a păstrat în arhive, fie pentru că instituţile s-au desfiinţat, pensia se calcula în funcţie de salariul minim pe economie de la acea dată, ceea ce a condus la discrepanţe majore între salariul câştigat şi pensie.

Rompres

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close