Toni Greblă, președintele AEP, a declarat că autoritatea pe care o conduce va face o analiză a modului în care AUR cheltuie banii din campania electorală. Declarațiile au venit în urma sesizărilor primite cu privire la contractele semnate de AUR cu cetățenii pentru a câștiga voturi la prezidențiale.
„Fiecare competitor electoral își promovează programul politic fără să facă trimitere la un candidat sau un tip de alegeri.
Am primit și noi sesizări. Vom face o analiză în funcție de atribuțiile noastre. Vom vedea modul în care sunt cheltuiți banii de AUR și vom da publicității rezultatele”, a declarat, joi, Toni Greblă, președintele AEP.
George Simion s-a transformat în agent imobiliar și dealer de credite bancare cu dobândă zero (!), și le promite românilor apartamente la prețuri de 3 ori mai mici decât prețurile pieței libere, precum și refinanțări de credite. Ca să îi convingă că este serios, Simion îi pune pe cetățeni să semneze un contract, încheiat între George Simion și „beneficiar”, acesta din urmă oferindu-și partidului AUR datele personale și susținerea, garantată prin semnătură, pentru „Planul Simion”. Oamenilor care semnează contractul li se spune că este o listă de așteptare, care nu poate depăși 1 milion de cetățeni, pentru apartamente cu 2, 3 și 4 camere, iar George Simion însuși a declarat, pentru Antena3.ro, că în 2026, adică peste un an și jumătate, cei care s-au înscris pe listă vor primi primele apartamente. Desigur, cu condiția ca el să fie ales Președinte al României.
Sute de oameni su stat la coadă, luni, la sediul AUR din București, și alții la Cluj, unde se afla Simion în campanie electorală, pentru a semna contractele pentru apartamente, deci se poate presupune că cel puțin aceștia sunt acum convinși că vor primi ceea ce scrie în acte.
Întrebarea care se ridică, în mod logic, este cât de legal poate fi ca un om politic și un partid să facă așa ceva? Competitorii politici au început deja să acuze un nou „Caritas”.
Un reputat avocat consultat de Antena3.ro, susține, după analizarea așa zis-ului contract pe care Simion îi pune pe oameni să îl semneze eludează cu succes orice problemă de natură legală, pentru că ”Pe fond, in ciuda aparențelor, el nu promite nimic concret acolo”. ”Este un contract nenumit, afectat de o groază de termene și mai ales condiții suspensive”, a explicat avocatul. Întrebat dacă este legal ceea ce face Simion, acesta susține că ”este legal în măsura în care nu este interzis”. Există, potrivit legii, libertatea părților de a încheia orice contracte și de a determina conținutul acestora, ”în limitele impuse de lege, de ordinea publică și de bunele moravuri”. Cât de imoral este ceea ce face agentul imobiliar Simion? Greu de dovedit, a venit răspunsul. Însă, în opinia expertului în materie de legalitate, vulnerabilitatea lui Simion ar putea veni din faptul că el, parte contractantă în calitate de candidat la Președinție, nu este încă candidat. Va fi, în ochii legii, doar după ce va depune la BEC lista de semnături și dosarul oficial de candidatură.