Antena 3 CNN Life Timp liber S-au înmulțit sărbătorile în calendarul lui 2016. Zile festive despre care nu știai că au fost adoptate

S-au înmulțit sărbătorile în calendarul lui 2016. Zile festive despre care nu știai că au fost adoptate

4 minute de citit Publicat la 15:37 31 Dec 2015 Modificat la 15:37 31 Dec 2015
calendar.jpg
foto: freeimages.com
Parlamentul Romaniei a adoptat in acest an mai multe legi care instituie zile festive sau zile nationale, printre acestea fiind Sarbatoarea Sosirii Primaverii, Ziua egalitatii de sanse intre femei si barbati, Ziua costumului traditional romanesc sau Ziua limbii bulgare.

Pe ordinea de zi a Camerei Deputatilor se afla inca proiectul de lege care declara data de 19 noiembrie drept Ziua Barbatului, scrie Ziare.com.

Printre sarbatorile declarate prin lege se numara ziua de 21 martie - Sarbatoarea Sosirii Primaverii (Nawrez) pentru membrii minoritatii tatare turco-musulmane din Romania.

Potrivit actului normativ, in localitatile in care se organizeaza manifestari dedicate sarbatorii autoritatile locale pot contribui cu sprijin logistic sau financiar, dupa caz. In expunerea de motive se precizeaza ca Nawrez este asemanata cu sarbatoarea de Paste a crestinilor prin prisma compatibilitatii legate de traditii si obiceiuri.

O alta lege adoptata de parlamentari prevede ca data de 28 noiembrie este declarata Ziua Bucovinei, data la care s-a proclamat alipirea acestei provincii la Patria Mama.

Legea spune ca, in contextul acestei sarbatoriri, autoritatile administratiei publice centrale si locale, precum si institutiile publice pot organiza manifestari cu caracter cultural-stiintific. Fondurile necesare organizarii acestora vor fi asigurate din bugetele locale sau, dupa caz, din bugetele autoritatilor administratiei publice centrale ori ale institutiilor publice.

Data de 14 noiembrie a fost declarata prin lege Ziua Dobrogei.

Sarbatorirea anuala a Zilei Dobrogei poate fi marcata de autoritatile centrale si locale, precum si de institutiile publice de cultura din tara si strainatate prin organizarea unor programe si manifestari cu caracter cultural-stiintific.

Parlamentul a decis, de asemenea, proclamarea zilei de 10 mai drept sarbatoare nationala.

In expunerea de motive, initiatorul proiectului, senatorul PNL Puiu Hasotti, arata ca la data de 10 mai sunt trei momente istorice diferite: inceputul domniei lui Carol I, independenta de stat a Romaniei si incoronarea primului rege al tarii, toate trei legate indisolubil de institutia monarhiei.

Ziua Nationala a Costumului Traditional Romanesc va fi serbata in fiecare an pe data de 16 mai.

Aceasta zi va fi sarbatorita de Rusalii, zi in care urmeaza sa fie organizate manifestari cultural-artistice prin care sa se promoveze valoarea portului popular romanesc din toate zonele, dar si pe cel al minoritatilor nationale, dupa cum se arata in lege.

Legea spune ca, in cadrul curriculei scolare pentru clasele IV - XII, la disciplina educatie civica - sau disciplinele echivalente -, vor fi incluse doua ore, in luna mai, consacrate tematicii portului traditional al zonei si portului traditional al minoritatilor nationale din Romania, precum si semnificatiei acestora in conturarea si pastrarea identitatii nationale etnice.

Ziua Romanilor de Pretutindeni se va sarbatori, in fiecare an, in ultima duminica a lunii mai. O lege in acest sens a fost adoptata in acest an de catre Parlament si promulgata de presedintele Klaus Iohannis.

"Consideram perioada de celebrare a Zilei Romanilor de Pretutindeni ca fiind una propice activitatilor culturale, organizarii de spectacole si alte actiuni proprii dedicate romanilor care au ales sa traiasca in afara granitelor tarii", afirma in expunerea de motive initiatorul legii, deputatul Aurelian Mihai.

O alta sarbatoare declarata prin lege este Ziua egalitatii de sanse intre femei si barbati, marcata la data de 8 mai, avand drept scop promovarea egalitatii de sanse intre sexe ca parte integranta a politicii sociale.

Cu aceasta ocazie, autoritatile administratiei publice locale pot organiza manifestari si actiuni specifice, pentru a atrage atentia asupra discriminarii si a efectelor acesteia asupra femeilor si barbatilor, iar Societatea Romana de Televiziune si Societatea Romana de Radiodifuziune pot include in programele lor emisiuni dedicate acestei zile.

Parlamentarii au legiferat, de asemenea, Ziua Nationala a Ambulantei, la data de 28 iulie, pentru recunoasterea contributiei serviciilor de Ambulanta in asigurarea si mentinerea starii de sanatate a cetatenilor.

Aceasta data a fost aleasa pentru ca, la 28 iulie 1906, a aparut prima "Salvare" din Bucuresti, la initiativa profesorului Nicolae Minovici.

Ziua de 4 februarie a fost declarata prin lege drept Ziua luptei impotriva cancerului.

Potrivit Cartei de la Paris, Ziua Mondiala de lupta impotriva cancerului este parte a campaniei universale a luptei cu cancerul. In expunerea de motive a legii, promulgata de seful statului, se arata ca in Romania numarul persoanelor bolnave de cancer depaseste 100.000, tara noastra situandu-se pe primul loc in Europa in ceea ce priveste mortalitatea prin cancer uterin.

Tot prin lege, la data de 1 octombrie este marcata Ziua Nationala de Lupta impotriva Cancerului de San.

Ziua Limbii Bulgare este sarbatorita la data de 24 mai. Cu aceasta ocazie, conform legii, in localitatile in care traiesc membri ai comunitatii bulgare se pot organiza manifestari culturale specifice, care pot fi sustinute financiar si logistic de catre autoritatile centrale si locale.

Si limba maghiara este sarbatorita printr-o lege. Ziua limbii maghiare se serbeaza la 13 noiembrie, data la care sunt prezentate valorile minoritatii maghiare, traditiile si obiceiurile unguresti.

Potrivit legislatiei, romanii sarbatoresc pe 19 februarie "Ziua Brancusi", care a fost declarata sarbatoare nationala.

Cu aceasta ocazie, autoritatile administratiei publice centrale si locale pot organiza sau sprijini logistic si material manifestari cultural-artistice.

Un proiect de lege care instituie zile festive se afla pe ordinea de zi a Camerei Deputatilor si urmeaza sa fie votat la inceputul sesiunii viitoare, care incepe in februarie. Este vorba despre proiectul privind declararea zilei de 19 noiembrie drept Ziua Barbatului.

Proiectul este initiat de cinci senatori de la PSD si PNL, care afirma, in expunerea de motive, ca Ziua Internationala a Femeii este sarbatorita anual la 8 martie, motivele celebrarii fiind legate de realizarile sociale, politicile si conditiile economice ale femeilor, cat si de fenomenul discriminarii, iar putine persoane cunosc ca exista si o Zi Internationala a Barbatului.

Initiatorii au mentionat, in expunerea de motive a proiectului, citand din Wikipedia, ca Ziua Barbatului a fost inaugurata in Trinidad Tobago, in 1999 si isi gaseste sustinere la mai multe persoane si grupuri din Australia, Caraibe, America de Nord, Asia, Europa, Africa, dar si la Organizatia Natiunilor Unite.

×
Etichete: Klaus Iohannis
x close