"De ce inimi la conservă? Pentru că orice lucru banal poate fi extraordinar în preajma Valentine's. Un lucru banal poate fi transformat într-un cadou foarte frumos. Din cunoștințele mele, conserve de ciocolată nu mai există în România, doar noi le producem. Peste tot unde le-am prezentat, lumea a fost șocată pozitiv și oamenii s-au grăbit să ne întrebe: când ni le trimiteți și nouă?", a explicat ciocolatierul Florin Balan.
Deja primele inimi la conservă sunt în drum spre Bistrița și Cluj, unde se vor putea cumpăra de cei mai nonconformiști gurmanzi, iubitori ai ciocolatei, considerată de unii, cel mai dulce afrodisiac.
Practic, la mai bine de 92 de ani după ce la Sibiu producătorul neamț de mezeluri, Josef Theil, a înființat fabrica ce avea să devină cunoscută în toată țara, astăzi numită Scandia, în Cisnădie se produc câteva sute de conserve altfel, de ciocolată.
Unii clienți preferă fructe de mare în conserve de sardine, totul în ciocolată, în timp ce majoritatea vor putea savura de Valentine's day opt inimioare, fiecare de câte 10 grame, cu arome și culori diferite. Desigur, nu vor lipsi inimioarele roz și roșii, cele cu arome de căpșuni, portocală, strugure, alune și scorțișoară.
Ultima modă în materie de cadouri de ciocolată de Valentine's day costă patru euro. Avantajul este că dragostea la ... cutie se poate păstra mult mai mult, iar inimioarele se pot savura și la vară, peste șase luni, pentru că vor fi în termenul de garanție. Spre deosebire de o cutie de conservă obișnuită, aceasta este comestibilă, fiind realizată din ciocolată neagră, iar capacul se desface ușor, fără cheiță.
Prima reacție a celor mai sofisticați consumatori de delicatese de ciocolată de la noi a fost surpriza: dragostea se poate păstra chiar și într-o banală conservă de sardine. Pentru cei care preferă surprizele pe jumătate, ciocolatierii de la Cisnădie au inventat și cești de cafea, umplute cu inimi de ciocolată. Desigur, cești din ciocolată.
"Mi-a plăcut ideea când am văzut forma inițială. Prima dată am pus fructe de mare de ciocolată în conservă. Prima dată când vezi conserve, te gândești la pești. Sunt cutii de sardine, însă făcute din ciocolată. Surpriza este maximă când deschizi aceste cutii. Este foarte frumos. Ceașca este banală. Dar prin conținut...Poți să iei un borcan în care pui un buchet de flori foarte frumoase, dar niciodată nu o să vezi borcanul. Este un mod de a expune, de a arăta că un lucru banal poate fi extraordinar. Așa e și cu cutia de conserve", povestește Florin Balan.
Ciocolată, flori, inimioare de tot felul, din pluș, comestibile, perne în formă de inimă, toate se dăruiesc de români de Valentine's day. Ciocolatierii de la Cisnădie, cei care au adus prima dată în România, în urmă cu zece ani, alfabetul iubirii, Kamasutra, din ciocolată, au dorit din nou, să surprindă.
Dragostea îmbrăcată în ciocolată poate fi placată cu aur și argint, desigur totul cu un cost mai ridicat. În 2009, la Cisnădie, artizanii ciocolatei au creat prăjituri cu "diamante" comestibile.
"Inimile de ciocolată se pot placa cu argint și aur comestibil. Aurul alimentar este aur pur, nu are nici metale grele, nimic din extracție, fiind folosit și în medicina tradițională. E un aur de 22 de karate și e destul de greu de prelucrat", a mai spus Florin Balan.
Cea mai mare inimă de ciocolată, umplută cu praline, care se poate comanda la atelierul din Cisnădie, cântărește o jumătate de kilogram.