În ziua în care se împlinesc 60 de ani de când compozitorul român George Enescu nu mai este printre noi, Festivalul George Enescu lansează un apel de proiecte pentru Bucureștiu Creativ 2015, o adevărată olimpiadă culturală care se desfășoară în cadrul Festivalul și care își propune să transforme capitala prin creație. Datorită Festivalului Enescu, în perioada 30 August – 20 Septembrie 2015, Bucureștiul și România se transformă. Creația, la fel ca magia nu are limite și iese din sălile de concert: ajunge în stradă, cuprinde orașul, transformându-l în Bucureștiul Creativ.
Aplicațiile pentru Bucureștiul Creativ sunt deschise pentru instituții publice, companii, ONG-uri, artiști și persoane fizice.
Provocarea unui geniu: Descoperă-l pe Enescu!
În ediția 2015 a Bucureștiului Creativ, urmărind linia prin care Festivalul Enescu se implică în promovarea muzicii compozitorului român, provocarea pornește chiar de la o compoziție enesciană: „Impresii din copilărie”, de George Enescu. Proiectul încurajează abordările interactive, în care publicul este implicat activ în procesul de descoperire al lui George Enescu și a muzicicii sale prin orice mijloace creative specifice fiecărui proiect în parte, fiind în același timp binevenite și acele proiecte în care publicul este spectator la această descoperire.
Complexitatea muzicii lui George Enescu este legendară.
• Antonio Pappano spune că Enescu e ca “vinul roșu – adânc, închis la culoare”. „Muzica enesciană este densă, cu multe straturi de înțeles. E foarte greu de studiat, dar îți și oferă o satisfacție mare.” (sursa: Ziarul Metropolis, interviu de Adina Scorțescu)
• “Muzica lui Enescu e muzica unui geniu”, spune dirijorul Vladimir Jurowski (sursa: Radio România Cultural, inteviu de Alexandru Mija), cel care a dus în premieră pe o scenăp londoneză Simfonia a III-a de George Enescu, la Southbank Centre, cu London Philharmonic Orchestra, după ce a interpretat-o pe scena Festivalului Enescu 2013.
• Violonistul Remus Azoiței, singurul român profesor la Academia Regală din Londra vorbește despre compozițiile lui Enescu ca despre “lucrări care pot schimba universul unui artist”: “Au un impact profund, deschid perspective. Toată lumea câtă lucrări de Bach sau de Paganini, dar nu mulți interpretează Enescu, iar Enescu este mai valoros decât alți compozitori.”
Tu ce ai descoperit în muzica lui Enescu? – este întrebarea la care Bucureștiul Creativ îi provoacă să răspundă pe aplicanți, dar și pe bucureșteni. “Ce ai luat din muzica lui Enescu, în tine, în viața ta și chiar spațiul public? Cum ai traduce muzica lui Enescu în orașul Festivalului, Bucureștiul Creativ? Redefinim împreună orașul, prin muzica lui Enescu!”, se arată în manifestul proitectului.
Informații despre regulamentul de participare pentru Bucureștiul Creativ 2015, precum și formularul online de înscriere se găsesc, începând de astăzi, pe site-ul Festivalului. Termenul limită pentru depunerea aplicațiilor este 31 mai.