Antena 3 CNN Externe A spart gheaţa. O navă rusească cu peste 100 de turişti la bord a scăpat după 5 zile de blocaj în Antarctica

A spart gheaţa. O navă rusească cu peste 100 de turişti la bord a scăpat după 5 zile de blocaj în Antarctica

A spart gheaţa. O navă rusească cu peste 100 de turişti la bord a scăpat după 5 zile de blocaj în Antarctica
20 Noi 2009   •   15:36

Un spărgător de gheaţă rusesc cu peste 100 de turişti la bord, oameni de ştiinţă şi jurnalişti, aflat în croazieră în Antarctica, a ajuns în "ape liniştite" după ce a fost blocat timp de mai multe zile de gheaţă, au anunţat compania maritimă care deţine vasul.

Vasul "Capitan Khlebnikov" a rămas blocat în gheaţă la începutul acestei săptămâni, aproape de insula Snow Hill din Marea Weddell. A durat cinci zile până ca nava să îşi poată continua drumul, a declarat Tatiana Kulikova, purtătoare de cuvânt a companiei maritime "Fareastern Shipping".

Ea a mai adăugat, conform ABC News, că mai durează trei zile până când spărgătorul de gheaţă va ajunge la Ushuaia, pe coasta Argentinei. Kulikova a explicat că vremea în Antarctica este imprevizibilă primăvara. "Este imposibil să eviţi astfel de probleme când vremea se schimbă rapid. În Antarctica este începutul primăverii şi este încă multă gheaţă, care s-a acumulat din cauza schimbării direcţiei vântului", a spus ea.

Oficialii au anunţat totodată că pasagerii nu au fost nicio clipă în pericol. "Face parte din turismul antarctic. Întotdeauna avertizăm pasagerii de posibile întârzieri, iar acum cred că vor rămâne cu amintiri speciale din splendoarea Antarcticii", a declarat şi Viaceslav Naganyuk, şeful flotei de spărgătoare de gheaţă de la compania "Fareastern Shipping".

Croaziera a fost promovată ca fiind o oportunitate unică de a vedea pinguinii imperiali în habitatul lor natural. Spărgătorul de gheaţă construit în Finlanda a servit drept vas de croazieră de mai mulţi ani şi are la bord inclusiv două elicoptere. Următoarea croazieră va avea loc în toamnă, iar conform unei agenţii de turism din Rusia, două săptămâni la bordul navei "Capitan Khlebnikov" costă de la 9.350 la 15.280 de euro de persoană.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Antarctica
Parteneri
Explozie la Rafinăria Petromidia Năvodari. Plan roşu activat!
x close