Problemele cauzate până în prezent de norul de cenuşă generat de erupţia vulcanului islandez ar putea fi numai o mică parte din ceea ce ne aşteaptă. Aceasta este avertizarea oamenilor de ştiinţă care susţin că un al doilea vulcan islandez, Katla, ar urma să erupă, dublând cantitatea de cenuşă din atmosferă. Implicaţiile pe termen lung ale acestor erupţii ar putea fi mult mai mari decât oprirea traficului aerian, spun cercetătorii, avertizând în acelaşi timp că erupţiile ar putea afecta clima planetei şi implicit, sănătatea oamenilor.
Cât va mai dura acest haos? Nimeni nu poate răspunde la această întrebare. Într-un interviu, directorul Direcţiei generale de aviaţie civilă din Franţa, Patrick Gandil, subliniază că nu a văzut niciodată "un fenomen atât de dificil de prevăzut, la care descoperim ceva nou din şase în şase ore, cu fiecare buletin meteorologic".
Ultima oară, vulcanul Eyjafjallajökull a erupt doi aniPotrivit geologilor islandezi citaţi de
USA Today, vulcanul continuă să elibereze cenuşă cu aproape aceeaşi forţă ca săptămâna trecută. Vulcanul Eyjafjallajökull a erupt ultima oară în anul 1821, continuând să ?scuipe? cenuşă până în anul 1823.
În opinia cercetătorilor, scenariul cel mai îngrijorător este cel potrivit căruia erupţia vulcanului Eyjafjallajökull s-ar intensifica ceea ce ar determina o nouă erupţie a vulcanului Katla.
?Când Katla a erupt în anii 1700, clima s-a modificat, iar populaţia s-a confruntat cu o scădere a temperaturii?, a declarat Gary Hufford, reprezentant al Serviciului Meteorologic din Islanda. În urma precedentei erupţii a vulcanului Katla, temperatura medie în Emisfera nordică s-a redus cu 3 grade Celsius, ceea ce a afectat în special agricultura.
Vulcanolog: De fiecare dată când vulcanul a erupt, a fost urmat de un altulVulcanologul Armann Höskuldsson a vorbit despre posibilitatea ca vulcanul Katla să erupă, într-un interviu acordat publicaţiei franceze
Liberation. Acesta a declarat că erupţia vulcanului Eyjafjallajokull ar mai putea dura două sau trei zile. ?Aceasta este estimarea noastră, după ce am observat ca presiunea interioara a vulcanului s-a mai diminuat. Îngrijorarile noastre sunt altele, legate de posibilitatea ca erupţia acestui vulcan să fie urmata de cea a Katla, un vulcan parţial acoperit de gheţarul Mýrdal. De câte ori vulcanul Eyjafjallajökull a intrat în activitate, a fost urmat imediat de Katla?, a declarat cercetătorul.
Potrivit acestuia, oamenii de ştiinţă urmăresc în prezent activitatea vulcanului Katla. ?De la primele semne ca va erupe, ne rămân la dispoziţie între 30 de minute şi 4 ore pentru a evacua populaţia din zonă?, a adăugat Höskuldsson.
Antena3.ro