Antena 3 CNN Externe Studiu: Capacitatea de a lua decizii, influenţată de nivelul de dopamină din creier

Studiu: Capacitatea de a lua decizii, influenţată de nivelul de dopamină din creier

Studiu: Capacitatea de a lua decizii, influenţată de nivelul de dopamină din creier
10 Feb 2010   •   18:39

Capacitatea de a lua decizii este influenţată de nivelul de dopamină din creier, care are un impact direct asupra vieţii de zi cu zi, se arată într-un studiu al unor cercetători britanici, citat de BBC News.

Dopamina este o substanţă secretată de creier şi are un rol important la determinarea dispoziţiei. Cercetătorii au dorit să afle în ce măsură afectează dopamina procesul analitic de luare a deciziilor.

Prin urmare, cei 61 de participanţi la studiu au primit 80 de propuneri pentru petrecerea vacanţelor, cu destinaţii de la Grecia la Thailanda, şi apoi li s-a cerut să le acorde puncte în funcţie de atractivitate.


Pentru început subiecţii au primit zahăr şi au fost rugaţi să-şi închipuie că se află în respectivele destinaţii. A doua oară, cei care au participat la studiu au primit un medicament L-Dopa, utilizat la tratamentul persoanelor cu maladia Parkinson, care creşte nivelul dopaminei din creier.

După administrarea medicamentului, cercetătorii au descoperit că cei care au avut un nivel mai ridicat al sustanţei în creier au avut aşteptări mai mari de la destinaţiile de vacanţe şi au acordat punctele în consecinţă.

Astfel, studiul a confirmat faptul că dopamina joacă un rol important în privinţa plăcerii asociată cu diverse momente viitoare. Dopamnia joacă un rol important la luarea unor decizii importante, fie că este vorba de carieră, fie de întemeiera unei familii, a concluzionat coordonatorul studiului, Tali Sharot de la Universitatea UCL.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: creier decizii
Parteneri
Atenţionare meteo ANM: Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsoare
x close