Broaştele râioase pot simţi apropierea unui cutremur şi îşi părăsesc coloniile cu câteva zile înainte ca seismul să aibă loc. Dovezile în acest sens sunt oferite de o populaţie de broaşte râioase care şi-au părăsit colonia cu câteva zile înaintea cutremurului din L'Aquila, Italia, ce a avut loc anul trecut, relatează
bbc.co.uk.
Nu se ştie cum de broaştele râioase pot simţi aceste evenimente, însă cea mai mare parte a perechilor din colonii şi masculii îşi părăsesc ?casa?. Ei au reacţionat în acest fel deşi colonia se afla la 74 de kilometri de epicentrul cutremurului, susţin biologii în Journal of Zoology.
Biologul Rachel Grant de la Universitatea Open din Marea Britanie, efectua în Italia un studiu de rutină al comportamentului broaştelor râioase organizate în colonii. Studiul s-a nimerit să aibă loc exact în timpul cutremurului devastator de 6,3, din L'Aquila (6 aprilie 2009).
Studiul ei a surprins o perioadă de 29 de zile înaintea cutremurului, apoi în timpul şi după seism. Grant studia broaştele la 74 de kilometri de epicentrul cutremurului şi a remarcat că acestea aveau un comportament neobişnuit. Cu cinci zile înaintea cutremurului, numărul masculilor din colonie scăzuse cu 96%.
Este greu de stabilit obiectiv cum răspund animalele la activitatea seismică, în parte deoarece cutremurele sunt rare şi imprevizibile. Au fost efectuate unele studii cu privire la reacţia animalelor domestice, însă măsurarea răspunsului animalelor sălbatice este ceva mai greu de stabilit.
Chiar şi animalele care au astfel de reacţii, precum peştii sau şerpii, o fac cu puţin înainte de producerea unui cutremur, nu cu câteva zile înaintea evenimentului.
Antena3.ro