Ruşii au reuşit să trimită maimuţe pe orbită pentru prima dată în 1983.
?Avem planuri să ne întoarcem în spaţiu,? declara Zurab Mikvabia, director al Institutului de Patologie Experimentală şi Terapie din Georgia, care a furnizat maimuţele pentru programul din anii 80.
Acesta se află în discuţii preliminare cu Academia rusă de Cosmonatică pentru pregătirea unei misiune pe Marte simulate, ce ar putea pune bazele pentru trimiterea unei primate pe Planeta Roşie.
O asemenea iniţiativă se va construi pe cadrul Mars-500, proiect comun Rusia-Europa, în cadrul căruia, anterior, şase voluntari umani au stat 120 de zile închişi într-o capsulă la Moscova pentru a simula o asemenea misiune.
Mikvabia arăta că deşi programul era iniţial destinat cosmonauţilor, durata zborului şi razele cosmice pentru care nu există protecţie adecvată au lansat discuţiile despre trimiterea unei primate pe Marte.
Agenţia Spaţială Europeană a calculat că un zbor spre Marte şi returul ar dura 520 de zile.
Cercetătorii au arătat că un robot va fi trimis pentru a însoţi maimuţa spre Marte şi pentru a avea grijă de aceasta. O va hrăni şi va curăţa după ea, în timp ce misiunea oamenilor de ştiinţă este să o înveţe pe maimuţă să coopereze cu robotul.
Antena3.ro