Vecinii noştri sunt ceva mai precauţi. În Ungaria, de exemplu, jandarmii interzic celor sub 18 ani să practice sportul în aer liber în perioada de maximă expunere, între 11.30 şi 16.00.
Medicul dermatolog Monica Capâlna este îngrijorată de consecinţele pe care le au razele ultraviolete asupra pielii şi, implicit, de numărul tot mai mare al persoanelor care se prezintă la medic cu astfel de probleme.
?De saptamâni întregi este alertă în Europa. S-a măsurat concentraţia de UVB deasupra Ungariei şi Poloniei şi s-a înregistrat valoarea de 9,4, pe o scară de la 1 la 10, unde 10 este maxim. Aceasta înseamna că s-au înregistrat radiaţii UVB de nouă ori mai mari decât poate suporta pielea noastră?, a spus medicul.
?O expunere de zece minute la soare, între orele 11.30 si 16, produce arsura solară care poate transforma orice neg pigmentar într-unul malign. Două arsuri solare la copii sub 14 ani duc la înzecirea riscului de apariţie a melanomului malign după 20 de ani. Pur şi simplu, pielea umană nu mai poate suporta radiaţiile", susţine dr. Capâlna.
Dacă pericolul este atât de mare, de ce în România nu se vorbeşte despre el? Simplu. ?Pentru că în România nu se masoară oficial UVB", a răspuns medicul.
?Vin foarte mulţi pacienţi cu arsuri solare. S-au înzecit cazurile de displazie, de stări precanceroase, în care se recomandă deja excizarea. Ar fi bine să apară mesaje de avertizare în presă, în parcuri, la intrarea în ştranduri, ca oamenii sa fie informaţi şi să nu se expună radiaţiilor", a concluzionat dr. Capâlna.
Medicul sfătuieşte românii să utilizeze cremă cu factor de protecţie cât mai mare. Este foarte important să nu uităm de ochelarii de soare, pentru că razele UVB provoacă arsuri de retină.
Medicul Ovidiu Farcas, reprezentant al Direcţiei de Sănătate Publică Mureş, a declarat: ?Noi oficial nu am primit absolut nimic. Putem doar recomanda populaţiei să evite expunerea de lungă durată între orele 11 şi 16 şi să ia celelalte măsuri de precauţie. Noi ca instituţie nu măsuram radiaţiile ultraviolete".
Antena3.ro