Antena 3 CNN Externe Păsări cu calităţi umane. O specie de corbi foloseşte unelte pentru a ajunge la hrană

Păsări cu calităţi umane. O specie de corbi foloseşte unelte pentru a ajunge la hrană

Păsări cu calităţi umane. O specie de corbi foloseşte unelte pentru a ajunge la hrană
Sursa foto: Corb
08 Aug 2009   •   18:35

Păsările sunt mult mai deştepte decât se credea, o demonstrează studiul publicat de o echipă de cercetători de la Oxford. Potrivit acestora, corbii dintr-o specie originară din Oceanul Pacific sunt în stare să folosească unelte şi să desfăşoare acţiuni complexe pentru a-şi face rost de hrană.

Corbii din arhipelagul Noua Caledonie au atras de mult atenţia cercetătorilor prin isteţimea lor. Încă de acum şapte ani s-a dovedit că ei pot să folosească şi chiar să confecţioneze unelte pentru a ajunge la hrană - chiar dacă, în mediul natural, nu aveau nevoie de aşa ceva. Cercetătorii de la Oxford au mers, acum, şi mai departe. Ei i-au pus pe corbi în situaţia de a folosi nu o singură unealtă ci trei, pe rând, pentru a-şi face rost de mâncare. Din şapte corbi testaţi, cinci au trecut testul fără nicio emoţie.

Savanţii le-au analizat comportamentul în cele mai mici amănunte şi au stabilit că păsările nu au acţionat la întâmplare, ci în urma gândirii logice. În laborator a fost pusă în scenă şi o celebră fabulă compusă, cu aproximativ două mii de ani în urmă, de Esop, şi considerată, până acum, de domeniul fanteziei: un corb a umplut cu pietre un vas cu apă, până când lichidul a urcat la un nivel care i-a permis să-l bea.

Toate acestea au fost de ajuns pentru ca ziarul Times să-i proclame pe corbii din Noua Caledonie "cele mai deştepte păsări din lume". Pe un ton mai ştiinţific, echipa de la Oxford constată că amintita specie de corbi dovedeşte competenţe socotite, până acum, caracteristice doar pentru inteligenţa umană.

Antena 3

×
Parteneri
Două linii de tramvai din Bucureşti sunt blocate, din cauza unui accident
x close