Deşi pare greu de crezut, chiar şi mâncatul sănătos poate dăuna sănătăţii. Atunci când alimentaţia sănătoasă se transformă în obsesie, până la boală nu mai e decât un pas. Cei care cântăresc tot ceea ce mănâncă şi au fixaţii legate de dietă riscă să se îmbolnăvească.
Ortorexia este cea mai recentă ameninţare a secolului. Şi, din ce în ce mai mulţi oameni nu mai fac diferenţa între alimentaţia corectă şi dieta exegerată.
O alimentaţie sănătoasă presupune o dietă echilibrată. Persoanele ortorexice uită însă acest lucru şi transformă grija pentru alimentele naturale într-o adevărată obsesie.
Încep prin a-şi dori să aibă o alimentaţie mai sănătoasă, considerând că o alimentaţie sănătoasă presupune mai multe fructe sau legume. Însă, acest lucru duce de fapt la o restricţionare a alimentaţiei.
Aşa debutează boala. Iar în timp, persoanele devin obsedate de cât şi ce mânâncă.
Carnea şi lactatele sunt complet eliminate din alimentaţie. Dacă nu găsesc alimente bio sau nu au bani să le cumpere, se înfometează.
Persoanele care trec prin probleme de comporament alimentar au simptome precum căderea părului, lipsa menstruaţiei, tulburări digestive.
Iar în unele cazuri, regimul alimentar restricţionat şi sărac în vitamine şi proteine poate duce la deces. Ortorexia nu are numai consecinţe asupra sănătăţăţii fizice. Persoanele ortorexice se autoizolează.
De cele mai multe ori aceşti pacienţi cad în limita cealaltă pentru că încep să mănânce compulsiv.
În astfel de situaţii specialiştii le recomandă să se prezinte la medic. În ultima perioadă, numărul persoanelor obsedate de mâncarea sănătoasă a crescut. Trei la sută din populaţia României suferă de bulimie şi aproape unu la sută de anorexie.
Observator