O serie de cutremure masive ce au cutremurat comunităţile din Asia-Pacific au ?zdruncinat? şi lumea ştiinţifică care începe să pună la îndoială gândirea convenţională. Experţii care au respins teoria că unele cutremure produse la distanţe mari ar fi legate încep să regândească noţiunea după ce cutremure extrem de puternice au afectat Samoa şi Indonezia în aceeaşi zi, urmare de Vanuatu.
Circa 184 de persoane au murit în tsunamiul de a măturat Samoa şi Tonga pe 30 septembrie, în timp ce câteva mii se pare că au murit în oraşul indonezian Padang, redus la ruine câteva ore mai târziu.
?Secvenţa remarcabilă? l-a făcut pe expertul seismolog Gary Gibson să renunţe la teoria sa că totul s-ar datora întâmplării.
Cu toate acestea, el a precizat că nimeni nu poate încă spune care este mecanismul de legătură.
De asememea, seismologul Huilin Xing a pus de asemenea la îndoială teoriile anterioare, apreciind că există o legătură între cutremurele din Samoa şi Indonezia, la 10.000 de kilometri distanţă.Xing crede că placa tectonică australiană a declanşat un cutremur, iar apoi pe al doilea.
"Din observaţii, au existtat corelaţii ale cutremurelor. Două cutremure mari să se întâmple la câteva ore de o asemenea manieră este anormal?, arăta acesta
?Cutremurele de joi de 7.6, 7.8 şi 7.3 au venit la câteva minute după ce un cutremur mare a zguduit Filipine.Lucrez de 30 de ani şi nu am mai văzut aşa ceva?, sublinia şi Gibson.
Kevin McCue, preşedintele Societăţii australiene pentru ingineria cutremurului, a respins ideea unui legături între cutremurele din Pacific şi Indonezia, dar crede că cele din Samoa şi Vanuatu au un precedent.
În 1917 un cutremur mare a afectat Samoa, urmat la trei ani de unul de dimensiuni similare în Vanuatu, aproape de epicentrele actuale.
Dar crede că activitatea mare în diverse zone este parte a unei naturi de hazard a cutremurelor.