Antena 3 CNN Externe Faceţi cunoştinţă cu Ida - fosila de 47 milioane de ani, considerată veriga lipsă în teoria evoluţiei

Faceţi cunoştinţă cu Ida - fosila de 47 milioane de ani, considerată veriga lipsă în teoria evoluţiei

2 minute de citit Publicat la 20:45 20 Mai 2009 Modificat la 20:45 20 Mai 2009
Faceţi cunoştinţă cu Ida - fosila de 47 milioane de ani, considerată veriga lipsă în teoria evoluţiei
Cine a făcut omul? Este o întrebare care a frământat multă vreme omenirea. Răspunsul bisericii a fost: Dumnezeu. Răspunsul ştiinţei a fost: maimuţa. Acum ştim şi ce maimuţă. Se numeşte Ida, e o fosila de 47 de milioane de ani şi e considerată veriga lipsă în teoria evoluţiei. Prezentarea scheletului vechi de 47 de milioane de ani a stârnit emoţie în toată lumea.

?Este unul dintre strămoşii noştri. Poate că nu stră-stră-stră bunica noastră, dar poate fi stră-stră-stră mătuşa...?, a declarat cercetătorul Jens Franzen.



Întreaga lume îşi ţine respiraţia. Televiziunile dau povestea Idei în breaking news. Ziarele mari ale lumii au urcat ştiinţa pe prima pagină. Cercetătorii îşi pun întrebări, dau răspunsuri, fac studii după studii. Ar putea fi cea mai mare descoperire ştiinţifică a lumii. Cea care stabileşte, o dată pentru totdeauna, de unde vine omul.

De la Darwin încoace, oamenii de ştiinţă au căutat-o pe Ida. Dovada care arată că omul se trage din maimuţă. Unii deja o consideră astfel. Alţii încă mai au îndoieli.

Ce o face unică? Este singurul schelet de mamifer găsit vreodată aproape complet. Până acum, cercetătorii aveau doar fragmente de oase ale animalelor din acea perioadă. Ida s-a păstrat în proporţie de 95%. Asta înseamnă că oamenii de ştiinţă pot afla totul despre viaţa mamiferului, cum se mişca, ce mânca. Scheletul Idei este atât de bine păstrat încât cercetătorii au reuşit să stabilească şi ce mâncase animalul înainte de a muri: nişte fructe.

Cu alte cuvinte, Ida e aproape perfectă. În jurul scheletului - o umbră de blană. O specia de maimuţă despre care s-a crezut mai întâi că ar fi lemur, dar ulterior specialiştii au tras altă concluzie. Ar fi ceva necunoscut până acum. Şi au numit-o, după Darwin: Darwinius Masillae.

Femelă, nu mai mare decât o pisică obişnuită, cu o coadă lungă, patru picioare cu câte cinci degete fiecare şi unghii în loc de gheare, aşa cum are un om.

Profesorul Hurum este cel care a cumpărat scheletul. Făcea parte dintr-o colecţie particulară, din 1980. A început apoi s-o studieze în secret, timp de doi ani, alături de cei mai buni oameni de ştiinţă.

A fost găsită la un vechi lac vulcanic de lângă Frankfurt, Germania. Cercetătorii cred că dioxidul de carbon a intrat în apă, animalele au băut, s-au asfixiat, au murit, şi s-au prăbuşit în apă unde au şi rămas.

Atlantic Production a realizat deja un documentar de două ore pe această temă. Premiera mondială va avea loc pe 25 mai. BBC va difuza filmul pe 26, la fel şi Norvegia iar în Germania va apărea pe 31 mai.


Ida, a opta minune a lumii, veriga lipsă, cea mai mare descoperire a lumii paleontologiei. Oricum am numi-o, fosila prezentată marţi la New York ar putea rescrie istoria. Nu degeaba Vaticanul aşteaptă să vadă filmul şi abia apoi să spună ceva. Chiar şi Google şi-a schimbat miercuri pagina de prezentare.

×
Etichete: maimuta
x close