Antena 3 CNN Externe Cum ne apărăm de gripa porcină: Măsuri pentru prevenirea contaminării cu virusul AH1N1

Cum ne apărăm de gripa porcină: Măsuri pentru prevenirea contaminării cu virusul AH1N1

1 minut de citit Publicat la 17:14 11 Iun 2009 Modificat la 17:14 11 Iun 2009
Cum ne apărăm de gripa porcină: Măsuri pentru prevenirea contaminării cu virusul AH1N1
Gripa porcină a ajuns şi în România, iar OMS a ridicat nivelul de alertă la 6, nivelul maxim, ceea ce înseamnă că omenirea se confruntă cu o pandemie. Autorităţile sunt în alertă şi recomanda oamenilor să ia măsurile necesare de precauţie pentru a nu fi contaminaţi cu virusul AH1N1.

Pe site-ul Ministerului Sănătăţii Publice există deja o serie de recomandări pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu noua tulpină gripală.

Gripa se transmite de la om la om la om, atât pe cale aeriană (vorbit, strănut, tuse) cât şi prin contactul direct cu bolnavul sau diferitele obiecte personale ale bolnavului, contaminate cu secreţiile sale nazofaringiene.

Ce trebuie să faceţi pentru a preveni contaminarea cu gripa porcină:

- Acoperiţi-vă nasul şi gura cu batista personală în timpul strănutului sau al tuşitului. Nu împrumutaţi batistele personale.

- Nu duceţi mâna la ochi sau la gură decât după ce a fost spălată cu apă şi săpun;

- Evitaţi pe cât posibil aglomeraţiile;

- Evitaţi contactul apropiat cu persoane care prezintă semne clinice evidente de afecţiuni acute respiratorii (febră, tuse, strănut, ochii congestionaţi etc.);

-Persoanele care prezintă simptome asemănătoare gripei trebuie izolate de restul familiei. Acestea trebuie să se prezinte la medicul de familie pentru stabilirea diagnosticului şi a conduitei terapeutice.

Dacă aveţi febră şi semne de infecţie respiratorie (tuse, dureri de cap, greutate la respiraţie, dureri musculare),prezentaţi-vă de urgenţă la medicul de familie, iar în lipsa acestuia la un spital de boli infecţioase.

Antena3.ro

×
x close