Astfel, persoanelor fără discernamant, copiii şi pacienţii din spitalele psihiatrice, nu au asigurată protecţie împotriva experienţelor medicale realizare pe "pe viu".
Potrivit noului Cod civil, ?intervenţiile în scop de cercetare ştiinţifică asupra unui minor sau asupra unei persoane lipsite de discernământ din cauza unui handicap mintal, unei tulburări mintale grave sau dintr-un alt motiv similar se pot efectua numai dacă rezultatele previzibile sunt de natură fie să aducă un beneficiu real şi direct sănătăţii sale, fie să contribuie în mod semnificativ şi cu un risc minim pentru persoana în cauză la dezvoltarea ştiinţei medicale?. Actul normativ aflat în dezbaterea Parlamentului prevede, ca filtru contra abuzurilor, că aceste intervenţii ?se pot efectua numai cu consimţământul reprezentantului, al ocrotitorului legal sau, după caz, al mandatarului ori curatorului, precum şi cu autorizarea instanţei tutelare?.
Profesorul Vasile Astărăstoae, membru în Comitetul director de bioetică al Consiliului Europei, a Cotidianul că
Intrarea în vigoare a acestui text de lege ar transforma România într-o destinaţie privilegiată pentru experimentele medicale ale institutelor şi companiilor occidentale, a declarat, pentru Cotidianul, profesorul Vasile Astărăstoae, membru al Comitetului director de bioetică al Consiliului Europei.
?Marile companii sau cercetătorii vor migra spre România pentru a-şi efectua cercetările interzise în ţările lor?, spune profesorul.
Temerile lui Astărăstoae sunt confirmate de psihologul clinician Mugur Ciumăgeanu: ?Cred că lucrul ăsta deja se întâmplă, pentru că în România accesul la pacienţi se face cu destulă uşurinţă faţă de alte ţări, în care există nenumărate filtre prin care se asigură că nu se ajunge la abuzuri?.
Potrivit profesorului Astărăstoae, reglementările internaţionale prevăd ca ?persoanele vulnerabile, cum sunt deţinuţii, femeile gravide, minorii sau persoanele lipsite de discernământ, nu pot fi subiecţi de cercetare ştiinţifică decât dacă nu există altă posibilitate de tratament pentru bolile de care suferă şi doar dacă aceste metode experimentale le aduc un beneficiu real?.
Antena3.ro