Antena 3 CNN Show Showbiz Muzica folosită la torturarea deţinuţilor SUA. Artiştii protestează şi doresc încetarea practicii

Muzica folosită la torturarea deţinuţilor SUA. Artiştii protestează şi doresc încetarea practicii

 Muzica folosită la torturarea deţinuţilor SUA. Artiştii protestează şi doresc încetarea practicii
11 Dec 2008   •   11:07

Deşi până acum muzica ascultată la volum maxim de tineri părea trotură, armata americană s-a gândit să folosească această metodă împotriva teroriştilor pentru a-i face să vorbească.
Acum însă artiştii protesează şi cer încetarea practicii din închisorile americane din Irak, Afganistan, sau Guantanamo Bay.
De asmenea, grupurile pentru apărarea drepturilor omului sunt revoltate că piese precum Baby One More Time a Britney Spears sau Bruce Springsteen cu Born in the U.S.A. sunt redate la volum maxim ore la rând, ceea ce ar putea cauza deţinuţilor probleme psihiatrice. Acum şi muzicienii s-au alăturat revoltei ce capătă din ce în ce mai multă amploare.
Ultimii intraţi în campanie sunt Massive Attack şi Tom Morello, ghitaristul formaţiei Rage Against The Machine.
Potrivit unui memorandum FBI, un anchetator de la Guantanamo se lăuda că a avut nevoie de doar patru zile pentru a face un deţinut să cedeze, alternând 16 ore de muzică cu patru ore de linişte.
Parctica a fost folosită des în ?războiul contra terorismului?, forţele armate ale SUA, punând sistematic muzică sutelor de deţinuţi. General locotenentul Ricardo Sanchez, fostul şef al misiunii SUA din Irak, spunea că socpul era de a crea teamă, dezorientar şi să prelungească şocul capturării.
Unul din deţinuţii de la Guantanamo, Ruhal Ahmed, povestea că era ţinut legat de mâini şi picioare, într-o postură dureroasă uneori şi două zile, pe lângă faptul că era pus să asculte muzica.
Eliberat în 2004 fără a fi acuzat, el a dezvăluit că muzica ?te înnebunea?. Se presupune că deţinuţii crescuţi în regimul taliban din Afghanistan - unde muzica era interzisă- sunt deosebit de afectaţi de muzică.
Etiopianul Binyam Mohammed povestea şi el că deţinuţii care erau cu el în Afganistan se loveau cu capul de pereţi, nemaiputând să mai îndure.
Noua campanie de protest este lansată de muzicieni şi ONG-ul Reprieve, ce reprezintă 30 de deţinuţi de la Guantanamo. Printre acţiuni se numără şi minute de linişte în timpul concertelor pentru a conştientiza populaţia.

Lista favorită a anchetatorilor americani cuprinde
Born in the USA- Bruce Springsteen
Babylon - David Gray
We are the champions- Queen
Stayin alive - Bee Gees
Hells Bells - AC/DC
Baby one more time- Britney Spears
Dirty - Christina Aguilera

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: muzica talibani
Parteneri
Guvernul a decis: Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte!
x close