Vaccinarea copiilor împotriva virusului A H1N1 mai întâzie cel puţin o lună. Motivul e simplu: firma care se ocupă de testarea serului nu a găsit suficienţi părinţi dispuşi să-şi transforme, contra cost, copiii în subiecţi de testare. Dar, chiar şi dacă vaccinul ar fi gata, sunt puţini părinţi dispuşi să-şi lase copii să fie injectaţi.
Copiii români, cobaii Europei. Sau, bani contra injecţie. Sunt doar câteva dintre acuzele care au fost lansate la adresa Ministerului Sănătăţii după ce a început testarea pe copii a vaccinului împotriva gripei noi. Miercuri, autorităţile au încercat să risipească aceste zvonuri.
?Aş vrea să dezamorsăm faptul că aceşti copii ar fi cobai sau s-ar face o testare forţată. Testarea nu se face forţat, ci pe bani. Pentru prima perioadă de 21 de zile de la vaccinare pacientul primeşte 150 de euro şi următoarele 6 luni se plătesc 200 de euro?, a declarat Radu Iordăchel, directorul Institutului Cantacuzino.
Bani pe care firma îi recuperează. Testarea vaccinului la adulţi a costat Institutul Cantacuzino câteva sute de mii de euro. Dar, chiar şi cu recompensele oferite pacienţilor, doar 36 de părinţi au fost dispuşi să accepte injectarea copiilor.
Şi e nevoie de o sută pentru ca vaccinul să primească aprobare pentru utilizarea la grupa de vârstă 10 - 16 ani. Aşa se face că imunizarea elevilor va fi întârziată cu cel puţin o lună. Iar în ritmul actual de vaccinare, nu va fi nevoie de alte 5 milioane de doze, cât era dispus ministerul Sănătăţii să mai comande.
?Aceste cinci milioane de doze, probabil nu vor fi utile sau necesare. Interesul pentru vaccinare a fost scazut?, a precizat Geza Molnar, consilier al ministrului Sănătăţii.
În ceea ce-i priveşte pe copii, Ministerul Sănătăţii e optimist. Speră ca rata de vaccinare să fie de cel puţin 30 la sută. Însă, după completarea fişelor de acord care au fost distribuite deja în şcoli, rata reală de acceptare a injecţiei este de doar 8%.
Observator