Antena 3 CNN Actualitate Vaccin expirat împotriva tuberculozei, administrat bebeluşilor în maternităţile din România

Vaccin expirat împotriva tuberculozei, administrat bebeluşilor în maternităţile din România

Vaccin expirat împotriva tuberculozei, administrat bebeluşilor în maternităţile din România
03 Feb 2010   •   19:18

Mai bine expirat decât deloc. Asta spune Ministerul Sănătăţii despre vaccinul împotriva tuberculozei administrat nou născuţilor. Aşa că, în toate maternităţile din ţară, bebeluşii sunt vaccinaţi cu un produs expirat încă de acum şase luni. Decizia trasată de la centru e respectată de medici, care nici măcar nu-i anunţă pe părinţi că vaccinul introdus în corpul nou născuţilor trebuia incinerat de luni bune.

S-a ajuns la această situaţie din cauza birocraţiei. Licitaţiile pentru acest vaccin extrem de important sunt organizate de Ministerul Sănătăţii. Însă fie au fost suspendate, fie furnizorii s-au retras. Astfel nu s-au aschiziţionat cantităţile necesare.

Pentru toate loturile de de vaccin BCG se prelungeşte cu şase luni termenul de valabilitate (Ministerul Sănătăţii şi Institul Cantacuzino). Scrie negru pe alb în nota trimisă de la Bucureşti. Şi cum ordinul nu se discută, ci se execută, medicii folosesc vaccinul expirat împotriva tuberculozei pentru toţii nou născuţii.

?Singurul lucru ar fi că nu îşi face efectul?, a declarat Gherorghe Preda, director medical Maternitatea Braşov. Însă copilul riscă să facă tuberculoză. Agenţia Naţională a Medicamentului spune că prelungirea este legală. ?Această aprobare s-a dat la solicitarea producătorului?, a precizat Daniela Enache, purtător de cuvânt al Agenţiei Naţionale a Medicamentului.

?Mai aveam cam 2.000 - 3.000 de doze expirate în stoc care urmau să fie distruse prin incinerare?, a declarat Gabriela Proka, medic DSP Braşov. Abia acum, după ce scandalul a ajuns în presă, reprezentanţii ministerului spun că licitaţiile vor fi reluate.

Observator

×
Subiecte în articol: tuberculoza maternitate
Parteneri
Sondajul care cutremură scena politică. Se schimbă tot
x close